Cine nu are nevoie de mai multă energie? Mai ales în zilele noastre când totul înseamnă numai alergătură și oboseală fizică! Paradoxal sau nu, când ne simțim complet epuizați, primele alimente asupra cărora avem tendința să ne napustim sunt cele bogate în carbohidrați, ceea ce duce, de fapt, la un boost temporar de energie, urmat cel mai adesea de o cădere. Iată care sunt, de fapt, alimentele care pot sprijini sănătatea organismului în acest sens!
Alimentația este una dintre cele mai eficiente căi prin care poți combate epuizarea sau așa-numita oboseală cronică, în special în perioadele în care rezervele de energie par să fie insuficiente.
Printre principalii nutrienți producători de energie se numără:
Printre sursele de proteine de origina non animală se numără semințele și boabele, ca de pildă:
Proteinele mai sus menționate sunt benefice pentru rezistență și îți conferă energie imediată și de durată.
Legumele conțin și ele o serie variată de nutrienți responsabili cu producerea energiei, dintre care amintim:
Fructele, în egală măsură, pot fi o sursă excelentă de vitamine și minerale benefice organismului tău. Indicat este consumul acestora în stare proaspătă pentru a nu-și pierde din proprietățile nutritive atât de importante.
Câteva opțiuni bune atunci când luptăm împotriva oboselii cronice sunt:
Cerealele pot reprezenta o altă sursă de carbohidrați pentru energie, dar și o sursă nemaipomenită de nutrienți pentru energia susținută. Iată cele mai indicate alegeri în acest sens:
Dacă mâncați sănătos și totuși aveți episoade de oboseală, încercați să schimbați frecvența meselor, recomandă specialiștii.
De asemenea, cantitatea de mâncare consumată la o singură masă poate influența și ea rezervele de energie ale organismului.
Experții în nutriție recomandă consumul de proteine și carbohidrați la micul dejun, pentru un nivel de energie optim încă din prima parte a zilei.
Surse: wellandgood.com, medicalnewstoday.com, cleaneatingmag.com