Alimentele care te pot îmbolnăvi – CUM le recunoşti?

Multe dintre organismele care cauzează toxiinfecţii alimentare nu pot fi observate cu ochiul liber. Astfel se explică procentul ridicat de persoane care se simt rău din cauza alimentelor consumate.
  • Publicat:
Alimentele care te pot îmbolnăvi - CUM le recunoşti?

Îţi dai seama destul de usor dacă laptele s-a stricat sau dacă vezi câteva pete de mucegai că nu ar trebui să mai consumi acel produs. Dar, din păcate,  unele alimente nu prezintă semne clare, dimpotrivă par a fi bune de consum.

Multe dintre organismele care cauzează toxiinfecţii alimentare nu pot fi observate cu ochiul liber. Astfel se explică procentul ridicat de persoane care se simt rău din cauza alimentelor consumate.

Simptomele toxiinfecţiei alimentare pot varia de a o simplă durere de stomac la diaree severă, stare de vomă, deshidratare şi în cazuri extreme, chiar deces. Deşi persoanele cu un sistem imunitar slab, copiii, bătrânii şi femeile însărcinate sunt cele mai predispuse categorii la complicaţoo, orice persoană poate avea de suferit dacă intră în contact cu bacteriile care pot contamina alimentele.

Iată lista alimenteloir care prezintă riscuri pentru sănătatea ta şi cum te poţi proteja.

Legumele cu frunze verzi

Salată, spanac, varză furajeră şi alte legume cu frunze verzi sunt o sursă foarte bună de nutrienţi, dar pot găzdui şi bacterii periculoase. Aceste legume sunt răspunzatoare de 24% dintre toate focarele de toxiinfecţie alimentară din SUA, potrivit datelor Centrului pentru Ştiinţă în Interes Public (CSPI). Problema este generată de locul în care cresc – dacă în apropiere se află vite, fecale sau alte reziduuri pot ajunge în sol, răspândind agenţi patogeni.

Cum te poţi proteja: Ai grijă să speli cu atenţie legumele înainte de consum şi evită salatele ambalate în pungi care se vând ca şi „gata de consum” (sistemele comerciale de curăţare pot găzdui bacteriii). Spanacul gătit este mult mai sigur pentru consum decât cel crud în salate deoarece bacteriile precum listeria sunt îndepărtate.

Ouăle

Alimentul perfect pentru micul dejun poate fi şi un adevărat focar de reproducere pentru salmonella. Cel mai des întâlnit tip de salmonella este Salomonella enteritidis, care afectează ovarele găinilor sănătoase şi contamiează ouăle înainte de formarea cojii. 

Cum te poţi proteja: Optează pentru ouă fierte sau omletă în locul celor româneşti deoarece gătirea lor este cea mai bună metodă de a îndepărta salmonella. Nu consuma alimente care conţin ouaă crude precum maioneza. Aproape jumătate dintre cazurile de toxiinfecţie alimentară cauzate de ouă se petrec din cauza restaurantelor, aşa că încearcă sa nu comazi feluri de mâncare care conţin ouă. 

Ton

Acest tip de peşte ar putea conţine scrombotoxină sau histamină. Aceasta rezultă din histidina liberă prin descompunerea de către bacterii în anumite condiţii de depozitare. Scrombotoxina poate cauza dureri de cap, crampe sş congestie trecătoare la nivelul pielii (înroşire). Scrombotoxina rezultă când  substanţele naturale din ton şi alţi peşti, printre care şi macroul, se adună pe masură ce peştele se strică. Această toxină nu poate fi distrusă prin gătit. 

Cum te poţi proteja: În cazul în care nu ai prins tu peştele trebuie să ai încredere în magazinul sau restaurantul de unde cumperi tonul. Cel mai bun mod de a evita toxiinfeţia este să păstrezi peştele la rece la cel mai scurt timp după ce a fost prins. 

Cartofi

Este foarte posibil să ţi se facă rău din cauza cartofilor, care pot conţine mai multe bacterii printre care C.botulinum (care cauzează botulism) sau E. Coli. Salmonella – cea mai mare ameninţare, a fost corelată cu aproape 30% dintre cazurile de toxiinfecţie alimentară cauzate de cartofi. 

Cum te poţi proteja: Clăteşte cartofii bine în momentul în care îi curăţi şi renună la folia de aluminiu dacă vrei să îi găteşti la cuptor (folia împiedică de fapt căldura să distrugă sporii de C.botulinum. Este de asemenea important să ai grijă în cazul salatelor pe bază de cartofi. Deşi multe persoane cred că maioneza este problema, asta nu este complet adevărat. Maioneza nu se strică mai repede decât catofii, ci oferă umezeala care ajută bacteriile din cartofi să crească. Păstrarea salatei de cartofi la rece este un lucru esentţal. Este mai sigur să consumi salată de cartofi pe care ai gătit-o acasă şi nu cea cumparată de la supermarket sau autoservire. 40% dintre toate toxiinfecţiile alimentare sunt corelate cu restaurante, magazine sau autoserviri – cel mai probabil din cauza refrigerării inadecvate.

Brânzeturi moi

Cele mai multe tipuri de  brânza sunt făcute cu lapte pasteurizat, ceea ce reduce semnificativ riscul bacteriilor. Cu toate acestea, anumite brânzeturi moi – cum ar fi feta, brie, camembert sau quesă – ar putea să nu folosească neapărat lapte pasteurizat, ceea ce înseamnă că ar putea apărea riscul bacteriei listeria. Vestea bună este ca simptomele listeriozei sunt cele mai multe ori minore.

Cum te poţi proteja: Dacă eşti însărcinată (listerioza poate provoca pierderi de sarcină!) sau ai un sistem imunitar slab, asigură-te că orice tip de brânză pe care îl consumi conţine lapte pasterurizat. 

Îngheţata

Fie că preferi îngheţata de cicolată sau cea de fructe, sunt şanse ca desertul tău să conţină şi bacterii periculoase.
Cea mai mare epidemie s-a petrecut în  anul 1994, când un comerciant a folosit acelaşi camion pentru a transporta ouă crude nepasteurizate şi un mix de îngheţată pasteurizat. Atunci, zeci de mii de persoane din 41 de state s-au îmbolnăvit.

Cum te poţi proteja: Cel mai sigur mod este să alegi firme mari de îngheţată cu o reputaţie bună. Dacă eşti însărcinată evită îngheţata moale, care poate găzdui listeria şi nu încerca să-ţi faci singură îngheţată oricât de uşor sau distractiv ar părea. Aproape jumătate dintre cazurile de toxiinfecţie alimentară cauzate de îngheţată se petrec acasă, cel mai probabil din cauza ouălelor netratate termic suficient.  

Roşii

Sunt delicioase şi conţin o cantitate mare de licopen, dar câteodată pot găzdui salmonella. Această bacterie poate ajunge în plantă prin rădpcini sau poate ajunge în fruct prin fisurile ale coajei.

Cum te protejezi: Spală roşiile pentru cel puţin 20 de secunde înainte de a le consuma sau gâti (chiar dacă plănuieşti să le cureţi de piele) astfel vei îndepărta salmonella care se poate afla în coaja roşiilor. Ar trebui să ţii roşiile crude separat de celelalate alimente sau pe masa, deoarce salmonella poate creşte şi răspândi la alte alimente din apropieere.

Germeni

Chiar daca sunt consideraţi super – sănătosş, germenii sunt foarte vulnerabili la contaminarea cu bacterii. Seminţele încolţesc în condiţii de umezeală şi căldură, care se pretează bacteriilor.

Cum te poţi proteja: Autorităţile sanitare recomandă ca bătrânii, copii şi cei cu un sistem imunitar să evite consumul de germeni cruzi. Persoanele sănătoase ar trebui de asemenea să fie atente. Se recomandă sotarea germenilor înainte de consum.

Fructe de padure

Fructele de pădure conţin mulţi antioxidanţi, dar în unele cazuri pot fi contaminate cu cyclospora, un parazit care cauzează diaree severă, deshidratare, crampe stomacale şi implică un tratament cu antibiotice.

Cum te poţi proteja: Spală fructele de pădure timp de 20 de secunde sub jetul de apă inainte de a le consuma. Asta nu înseamnă ca vei reduce riscul la zero, dar îl vei scădea considerabil.

Pepene galben

Pepenele galben a fost cauza mai multor epidemii de toxiinfecţie alimentară în ultimii ani în Statele Unite ale Americii. În 2012, 261 de oameni au fost infectaţi cu salmonella, cauzând 94 de spitalizări şi 3 decese. Deşi cele mai multe focare de epidemie s-au centrat pe salmonella, în 2011 un focar de listeria a ucis 33 de persoane. Compania care s-a ocupat de felierea fructului a folost un echipament necorespunzător, care e infectat fructul cu listerie.

Cum te poţi proteja:  Nu cumpăra pepene (sau orice alt fruct) pre-tăiat. Într-adevăr, economiseşti timp, dar există riscul unei toxiinfecţii alimentare. Alege pepeni întregi fără crăpături sau mucegai. Păstrează pepenele galben în frigifer şi consuma-l în maximum 5 zile. Înainte de a –l tăia spală bine pepenele pentru a îndeparta orice bacterie de pe suprafaţa sa.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News