Un studiu recent dezvăluie alimentele care pot crește șansele de a trăi fără boli cronice până la 70 de ani. Cercetătorii au analizat dietele și starea de sănătate a peste 105.000 de persoane timp de 30 de ani.
Un studiu recent a dezvăluit alimentele care pot crește șansele de a trăi până la 70 de ani fără boli cronice majore, potrivit Express.co.uk. Cercetătorii au analizat dietele și istoricul medical a peste 105.000 de persoane cu vârste între 39 și 69 de ani, pe o perioadă de 30 de ani.
Șase tipuri de alimente s-au evidențiat ca fiind esențiale pentru o îmbătrânire sănătoasă:
• Fructe
• Legume
• Grăsimi nesaturate
• Nuci
• Leguminoase
De asemenea, studiul a arătat că un consum moderat de pește și anumite produse lactate poate fi benefic. Cel mai important model alimentar studiat a fost AHEI, care evaluează alimentele în funcție de capacitatea lor de a preveni bolile cronice. Persoanele cu scoruri mari la AHEI au avut cu 86% mai multe șanse să fie sănătoase la 70 de ani.
Frank Hu, autor al studiului, a declarat: „Studiul nostru oferă o perspectivă multifațetată, întrebând cum afectează dieta capacitatea oamenilor de a trăi independent și de a se bucura de o calitate bună a vieții pe măsură ce îmbătrânesc?”.
Cercetarea a evidențiat și alimentele care ar trebui evitate:
• Carne roșie și procesată
• Băuturi îndulcite
• Alimente bogate în sodiu
• Cereale rafinate
• Alimente ultra-procesate
Profesorul Marta Guasch-Ferré, co-autor al studiului, a subliniat: „Constatările noastre sugerează că modelele alimentare bogate în alimente de origine vegetală, cu includerea moderată a alimentelor sănătoase de origine animală, pot promova o îmbătrânire generală sănătoasă și pot contribui la conturarea viitoarelor ghiduri alimentare”. Totuși, profesorul Anne-Julie Tessier a adăugat că nu există o dietă universală, subliniind că „dietele sănătoase pot fi adaptate pentru a se potrivi nevoilor și preferințelor individuale”.
Foto: Shutterstock, arhivă