Alimentele peste care să nu adaugi sare niciodată: Pot deveni toxice și îți pot afecta sănătatea

Adăugarea de sare peste anumite alimente poate transforma o masă sănătoasă într-un pericol pentru organism. La ce trebuie să fim atenți?
  • Publicat:
Alimentele peste care să nu adaugi sare niciodată: Pot deveni toxice și îți pot afecta sănătatea

Sarea, un ingredient esențial în bucătăria fiecăruia, poate transforma o masă într-un pericol pentru sănătate atunci când este utilizată în exces sau adăugată peste anumite alimente. Deși mulți oameni sunt tentați să adauge sare pentru un plus de gust, specialiștii avertizează că acest obicei poate face mai mult rău decât bine. Medicul Cătălina Trifan subliniază importanța moderației în consumul de sare. Ea explică de ce depășirea dozei zilnice recomandate poate duce la efecte toxice pentru organism, în special la nivel cardiovascular.

Alimentele care devin toxice când adaugi sare

Unul dintre alimentele cele mai afectate de adăugarea sării în exces sunt brânzeturile. Deși brânza cheddar, mozzarella sau brânza în cutie sunt preferate în combinație cu legume, cum ar fi roșiile, acestea conțin deja o cantitate semnificativă de sare. Adăugarea suplimentară transformă masa într-una periculoasă, contribuind la creșterea riscului de hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare.

De asemenea, supele la conservă sau cele instant conțin deja o cantitate mare de sare, fiind procesate industrial. Adăugarea suplimentară de sare poate afecta rinichii și poate duce la acumularea de apă în organism. Alte alimente precum biscuiții, chipsurile, mezelurile și chiar pâinea conțin deja cantități ridicate de sare, iar suplimentarea acestora cu sare poate agrava efectele nocive asupra organismului.

Recomandările specialiștilor

Medicul Cătălina Trifan atrage atenția asupra faptului că mulți oameni adaugă sare în mâncare înainte de a o gusta, un obicei extrem de nesănătos. Ea explică faptul că depășirea cantității zilnice recomandate, care nu ar trebui să fie mai mare de 4 grame pe zi (mai puțin decât o linguriță), poate duce la probleme de sănătate grave, inclusiv hipertensiune și afecțiuni cardiace.

„Există obiceiuri pe care noi trebuie să le anulăm de la început în discuția cu pacientul. Sunt oameni care, prin obicei, sunt învățați să pună sare în mâncare, înainte de a o gusta. Acesta este un obicei extrem de nesănătos. Pacientul trebuie educat cu privire la repercusiunile pe termen lung ale acestui obicei”, subliniază Dr. Trifan.

Pentru cei care nu pot renunța complet la aceasta, medicul recomandă controlul atent al obiceiurilor alimentare și alegerea unor alternative sănătoase pentru a da gust mâncărurilor. În locul sării, se pot folosi condimente naturale precum busuioc, cimbru, oregano sau usturoi, care oferă arome bogate fără a afecta sănătatea.

Sursă foto – Alex9500 / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”