Când vine vorba de calciu, primul aliment la care te gândești că este o sursă excelentă este laptele de vacă. Fără niciun dubiu, produsele lactate sunt bogate în calciu și, potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite (USDA), 250ml de lapte vine la pachet cu 315mg de calciu, adică 24% din necesarul zilnic de calciu indicat de Asociația Alimentului și Medicamentului (FDA).
Potrivit Institutului Național de Sănătate, calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților și asigură o funcționare corespunzătoare a inimii, nervilor și mușchilor. Dar află că laptele nu este singura sursă bogată în calciu.
Cu un adaos de sulfat de calciu, un ingredient folosit pentru a solidifica laptele de soia pentru a obține tofu, crește semnificativ cantitatea de calciu din acest produs vegetal. Nu toate tipurile de tofu conțin sulfat de calciu, iar unele dintre ele au clorură de magneziu, sulfat de magneziu sau clorură de potasiu adăugate. Asigură-te că citești eticheta și lista de ingrediente pentru a vedea dacă produsul pe care îl consumi are o cantitate decentă de calciu (cam 500mg per 250g).
Tofu este, totodată, un produs redus în grăsimi, fără colesterol, o proteină completă și un produs vegetal, ceea ce-l face o alegere excelentă în dietele vegane și vegetariene. Poate fi prăjit, folosit la supe și sushi.
Foto: shutterstock