Alimentul care „hrănește” creierul. Trebuie mâncat zilnic, cel puțin 150 de grame

Află care este alimentul recomandat de Dr. Uma Naidoo, psihiatru nutrițional, pentru a-ți menține creierul în formă.
  • Publicat:
Alimentul care „hrănește” creierul. Trebuie mâncat zilnic, cel puțin 150 de grame
Foto: profimediaimages.ro

Dr. Uma Naidoo, psihiatru nutrițional și autoarea cărții de succes „The Food Mood Connection – Un ghid esențial al alimentelor uimitoare care luptă cu depresia, anxietatea, TOC, ADHD și multe altele”, dezvăluie care este alimentul numărul 1 pentru sănătatea creierului. Acesta reduce riscul de probleme neurologice, îmbunătățește funcția cognitivă și te ajută să fii concentrat. Despre ce aliment este vorba?

Avem la dispoziție numeroase alimente benefice pentru creier, cum ar fi spanacul, kale, migdalele, nucile. Dar afinele le întrece pe toate la acest capitol, spune Dr. Uma Naidoo. Trebuie să mâncăm în fiecare zi 150 de grame de afine, fie că sunt proaspete sau congelate.

Iată și motivele pentru care afinele sunt considerate de Dr. Uma Naidoo „elixirul” tinereții creierului.

Bogate în flavonoide

Studiile au arătat că flavonoidele pot reduce riscul de demență. Cine mănâncă zilnic alimente bogate în astfel de compuși are un risc cu 20% mai mic de a se confrunta cu declin cognitiv, arată un studiu recent publicat în revista Neurology.

… dar și în antioxidanți

Afinele conțin antocianine, un tip de antioxidant care oferă acestor fructe culoarea mov. Totodată, antocianinele previn stresul oxidativ celular și reduc inflamația din corp, cu precădere la nivelul creierului, se arată în acest studiu.

Fibre, microbiom, creier

Fibrele „hrănesc” microbiomul intestinal și reduc inflamațiile de la nivelul stomacului, spune un studiu publicat în revista Cell Host & Microbe. După cum știți probabil deja, microbiomul este în strânsă legătură cu sănătatea creierului.

Folații, „prietenii” neurotransmițătorilor

Nu în ultimul rând, afinele sunt surse excelente de folați, vitamine extrem de importante pentru buna funcționare a neurotransmițătorilor. Acești neurotransmițători sunt mediatori chimici care se găsesc în sistemul nervos și sunt responsabili de dispoziția noastră, precum și de modul în care învățăm ceva nou, ne concentrăm sau reținem o amintire.

Studiile arată că deficitul de folați poate sta la baza multor tulburări neurologice.

Așa că „hrăniți-vă” creierul zilnic cu o porție de afine delicioase!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult