Alimentul controversat care reduce riscul de cancer de sân

Un medic nutriționist demontează miturile despre un aliment controversat despre care studiile arată că poate reduce riscul de cancer de sân.
  • Publicat:
Alimentul controversat care reduce riscul de cancer de sân
Alimentul controversat care reduce riscul de cancer de sân

Luna octombrie marchează Luna Conștientizării Cancerului de Sân, iar cu această ocazie îți prezentăm câteva statistici pe care ar trebui să le știi atunci când vorbim de cancer de sân.

În primul rând, află că la nivel global, 2,3 milioane de femei de toate vârstele au fost diagnosticate cu cancer de sân în 2022.

Acest tip de cancer se tratează dacă este depistat în stadii incipiente, dar conform cercetărilor recente, există câteva lucruri care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta această boală.

Nutriționistul Megan Rossi, a postat pe pagina de Instagram, informații despre un ingredient controversat, despre care se zvonea că ar fi un factor de risc pentru cancerul de sân, care de fapt poate reduce riscul datorită nutrienților benefici pe care îi conține.

Alimentul în cauză este soia, și în special tofu, care este considerat un „aliment interzis” pentru pacienții cu risc crescut de cancer. Dar iată de ce nutriționistul recomandă cu tărie includerea ingredientelor pe bază de soia în dietă.

Cum poate reduce soia reduce riscul de cancer de sân

Rossi începe videoclipul prin a demonta mitul conform căruia tofu poate crește riscul de cancer de sân și afirmă că, de fapt, poate face opusul.

„Fii sigur, acesta este un mit. De fapt, studiile arată că pacienții care includ soia în alimentația lor, fie sub formă de boabe edamame, tofu, tempeh sau lapte de soia, par să aibă un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân”, spune specialistul. Și există un motiv clar pentru aceasta.

„Unul dintre componentele principale considerate benefice sunt acești fitoestrogeni din alimentele pe bază de soia”, explică ea, făcând referire la un studiu din 2022 și unul din 2024, ambele susținând afirmația ei, că acest consum de soia este legat de un risc redus de cancer de sân datorită izoflavonelor. Aceste compuși fitoestrogeni pot, de asemenea, să ajute la reducerea simptomelor menopauzei, inclusiv a bufeurilor.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Dr Megan Rossi (@theguthealthdoctor)

Dacă ești în căutarea unor modalități de a include forme integrale de soia în alimentație, încearcă aceste rețete care evidențiază ingredientele recomandate de nutriționist:

  • Tofu: bucățile de tofu cu unt și oțet balsamic sunt excelente într-o salată sau alături de legume trase la tigaie pentru o cină fără carne.
  • Edamame: un wrap cu hummus de edamame este un prânz bogat în fibre și proteine, care te va ține sătul ore întregi.
  • Tempeh: bolurile cu tempeh glazurat cu gochujang și orez brun sunt delicioase și ușor de preparat.
  • Laptele de soia: micul dejun perfect se poate traduce ca un smoothie cu 4 ingrediente: afine, banane, muguri de broccoli și lapte de soia.

Foto: shutterstock

Sursă: Eatingwell.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult