Întârziați îmbătrânirea mâncând cât mai des pătrunjel, alimentul foarte ieftin și disponibil tot timpul anului care are o mulțime de beneficii.
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie. „Această vitamină are cel mai puternic efect antioxidant din natură, blochează ruginirea, adică îmbătrânirea și îmbolnăvirea, ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărește sistemul imun”, spune medicul.
Deși lămâile sunt considerate „campioane” la capitolul vitamina C, adevărul este că surse naturale mult mai bogate în această vitamină sunt legumele și verdețurile, cu precădere pătrunjelul.
„Cu un conținut de aproape 200 de miligrame de vitamina C la 100 de grame, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160 mg, suc de lămâie 128 mg, ardei gras verde 120 mg, kiwi 92 mg, căpșuni 67 mg, suc de portocale 54 mg.
Așa că de mâine umpleți coșul cu pătrunjel: e antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură respirație proaspătă. Clorofila din pătrunjel neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi!
Unde mai pui că pe lângă vitamina C, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu, adică elemente vitale pentru sănătate”, spune dr. Bilic.
Proaspăt, sub formă de salată, cât mai des și în cantitate cât mai mare!
„ Să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță.
Pătrunjelul este accesibil ca preț și poate fi găsit în orice moment al anului. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor. Nu există un preparat mai simplu și mai mai eficient pentru perioada de convalescență după boli sau intervenții chirurgicale”, adaugă medicul.
Salata de pătrunjel – vedeta verdeţurilor – este o opțiune perfectă când încercăm să slăbim, dar și pentru a ne menține sănătatea și a preveni diverse probleme.
Fierul non-hemic din pătrunjel se poate absorbi corect dacă îl combinaţi cu puţină zeamă de lămâie. De altfel, uleiul presat la rece şi lămâia nu trebuie să lipsească din nicio salată.
Substanţa grasă vine cu alte beneficii: uleiul adăugat în salate facilitează absorbţia vitaminelor liposolubile care se găsesc în legumele şi verdeţurile puse acolo.
Iată cum se prepară salata tabouleh cu pătrunjel!
Bulgurul se lasă la înmuiat în apă clocotită până își dublează volumul, apoi se scoate și se amestecă cu ceapa tocată.
Roșiile se curăță de pieliță și se taie cubulețe, se amestecă cu pătrunjelul și frunzele de mentă tăiate mărunt.
Se adaugă uleiul de măsline și sucul de lămâie, sarea și piperul. Amestecul astfel obținut se răstoarnă peste bulgur. Amestecă bine pentru a omogeniza compoziția.
Salata tabouleh se ține la frigider 30 de minute înainte de a fi servită.