Consumul a cel puțin două porții de iaurt pe săptămână poate ajuta la protejarea împotriva cancerului într-o anumită zonă a colonului. Conform unui nou studiu publicat în jurnalul Gut Microbes, persoanele care consumau două sau mai multe porții de iaurt pe săptămână aveau tendința de a prezenta rate mai scăzute privind cancerul de colon proximal, pozitiv pentru Bifidobacterium, un tip de bacterie găsită în iaurt.
Cancerul de colon proximal se află pe partea dreaptă a colonului și poate avea prognosticuri mai grave decât cancerul din colonul distal de pe partea stângă, au declarat cercetătorii într-un comunicat de presă potrivit Webmd. Această descoperire vine pe fondul creșterii alarmante a ratelor de cancer colorectal în rândul tinerilor, conform unui raport din 2023 al Societății Americane de Cancer.
Iaurtul pare să schimbe microbiomul intestinal, având un efect protector împotriva cancerului, afirmă studiul. Descoperirea întărește cercetările anterioare care leagă consumul regulat de iaurt cu sănătatea generală a sistemului gastro-intestinal și cu riscuri mai scăzute pentru condiții de sănătate, precum osteoporoza și diabetul.
Cercetătorii au analizat datele de sănătate colectate pe parcursul a cel puțin trei decenii pentru mai mult de 100.000 de asistente medicale înregistrate și 51.000 de profesioniști din domeniul sănătății. Participanții la studiu au fost întrebați despre sănătatea lor, inclusiv despre aportul zilnic mediu de iaurt simplu și aromatizat și alte produse lactate.
Studiul are totuși limitări. Participanții au auto-raportat informațiile și nu făceau parte din populația generală, ci lucrau într-o industrie specifică, domeniul sănătății. De asemenea, nu a fost precizat dacă iaurturile aromatizate sau cele simple sunt mai eficiente privind beneficiile pentru sănătate, deși experții în dietă afirmă în general că iaurtul simplu, cu conținut scăzut de grăsimi și fără zahăr adăugat, este opțiunea cea mai sănătoasă.
Foto: shutterstock