Alimentul „nesănătos” pe care ar trebui să îl consumați mai mult! S-a descoperit că are beneficii uimitoare

Mulți sunt de părere că delicioșii cartofii îngrașă, însă mulți nu cunosc beneficiile lor pentru sănătate.
  • Publicat:

Cartoful, considerat adesea nesănătos, este de fapt un superaliment bogat în nutrienți esențiali. Noi cercetări dezvăluie beneficiile surprinzătoare ale acestei legume subestimate.

Multi evită cartofii, crezând că îngrașă. Dar un nou studiu arată că această legumă este, de fapt, un superaliment plin de nutrienți esențiali, potrivit The Mirror. Spre exemplu, aproape jumătate dintre britanici (47%) cred greșit că delicioșii cartofii cauzează creșterea în greutate, iar peste două treimi (68%) din Generația Z nu cunosc beneficiile lor pentru sănătate.

Beneficiile ascunse ale cartofului

Cartofii sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și fibre benefice pentru sistemul digestiv. Conțin carbohidrați complecși care oferă energie, precum și vitamina C, tiamină (vitamina B1) și potasiu. Coaja cartofului este deosebit de nutritivă, deci ar trebui evitată decojirea.

Aproape o treime dintre britanici mănâncă cartofi de trei ori pe săptămână, arată studiul citat de The Mirror. Cu toate acestea, aproape jumătate (48%) dintre cei 2000 de participanți la sondaj mănâncă rareori cartofi copți sau îi evită complet, preferând cartofii prăjiți. Astfel, ei ratează numeroasele beneficii nutritive ale acestei legume.

O nouă abordare a cartofului

Pentru a schimba percepția asupra cartofilor, marca Nanna Tate a lansat o campanie de informare. Ei colaborează cu instructorul de fitness Alice Liveing pentru a demonstra beneficiile cartofilor printr-o serie de clase de fitness și rețete sănătoase. Alice Liveing declară: „Cartofii sunt o parte esențială în alimentația oricui, mai ales pentru cei cu un stil de viață activ. Sunt o sursă primară de energie și ajută la recuperarea musculară, menținerea forței și ne mențin energizați pe parcursul zilei”.

Cartofii sunt mult mai sănătoși decât se crede în general. Ei oferă numeroase beneficii nutriționale și pot fi incluși într-o dietă echilibrată. Este important să ne informăm corect despre alimentele pe care le consumăm și să nu ne lăsăm influențați de mituri nefondate despre nutriție.

De ce nu e bine să gătești cartofii care au încolțit

Odată ce cartofii încep „să facă ochi”, în general sunt încă siguri de consumat, atâta timp cât mugurii nu sunt prea mari. Acești muguri conțin o toxină numită solanină, care poate provoca simptome precum dureri de cap, vărsături și alte tulburări digestive. Dacă sunt consumate cantități mari, pot apărea simptome destul de grave. Dar dacă mugurii sunt mici și cartoful nu este moale sau zbârcit, aceștia pot fi îndepărtați, iar cartoful poate fi mâncat.

Foto: arhivă, Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult