Menținerea unei alimentații sănătoase nu înseamnă doar consumul de alimente benefice pentru sănătatea fizică, ci și consumul de alimente care sunt bune pentru creierul nostru.
Numeroase studii au descoperit că există o relație directă între alimentele pe care le consumăm și modul în care funcționează creierul nostru. Unele alimente au un rol de susținere a funcției cognitive, în timp ce altele îmbunătățesc capacitatea noastră de a lucra în moduri diferite.
În timp ce fructele și legumele pot ajuta la protejarea celulelor cerebrale, cercetările au arătat că cafeaua poate îmbunătăți capacitatea creierului de a se concentra, iar alunele pot îmbunătăți funcția memoriei. Un nou studiu a descoperit că anumite plante medicinale ar putea duce la îmbunătățirea funcției cognitive, în special în ceea ce privește memoria, relatează Euronews.
Studiul, realizat de o echipă de la Institutul de Cercetare Scripps din San Diego, California, a constatat că un compus derivat din rozmarin a îmbunătățit memoria și densitatea cerebrală la șoareci. Șoarecii au demonstrat abilități îmbunătățite de învățare și memorie, precum și o creștere a numărului de sinapse. Acestea sunt punctele de conexiune dintre neuroni, esențiale pentru învățare și memorie. Pierderea sinapselor este corelată cu declinul cognitiv și pierderea memoriei și este o caracteristică timpurie a bolii Alzheimer.
Studiul, care ar putea duce la noi tratamente pentru Alzheimer, a mai constatat o reducere a acumulării a două proteine dăunătoare întâlnite la persoanele cu această boală, plăcile de amiloid și legăturile de tau, ambele considerate semne distinctive ale Alzheimerului.
Cercetătorii au folosit o combinație de rozmarin și salvie pentru a dezvolta un derivat al acidului carnosic, o moleculă prezentă în ambele plante.
Acidul carnosic este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare, iar ambele plante sunt deja utilizate pe scară largă pentru beneficiile lor.
S-a demonstrat că rozmarinul conține peste 50 de compuși chimici asociați cu diverse beneficii pentru sănătate, de la susținerea digestiei până la reducerea stresului și întărirea sistemului imunitar. Salvia, bogată în vitamina K, poate contribui și la menținerea sănătății oaselor.
Poți adăuga cu ușurință aceste plante în alimentația ta, presărându-le peste diverse preparate pentru a beneficia de proprietățile lor.
De la paste la tocănițe și chiar cartofi copți, pe lângă numeroasele lor beneficii pentru sănătate, aceste plante aromatice sunt și un adaos delicios la orice fel de mâncare.
Foto: shutterstock