Cultivat în India și în țările învecinate, amla a câștigat adepți în întreaga lume ca „superfruct”. Nu este de mirare – o porție de 100 de grame de boabe proaspete de amla conține la fel de multă vitamina C ca 20 de portocale.
Fructul, cunoscută și sub numele de coacăze indiene, crește pe un copac înflorit cu același nume. Boabele mici sunt rotunde și galben-verzui. Deși sunt destul de acre în sine, aroma lor poate îmbunătăți rețetele la care sunt adăugate. Deși nu putem fi complet siguri când vindecătorii ayurvedici au început să folosească boabele de amla, înregistrările istorice ne spun că acestea au fost folosite în remedii de cel puțin 1.000 de ani, scrie webmd.com.
Antioxidanții și vitaminele găsite în boabele de amla oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Concentrațiile ridicate de vitamina C din acest fruct ajută organismul să se recupereze după o boală. De asemenea, boabele de amla includ mai mulți flavonoli, substanțe chimice care au fost legate de beneficii precum îmbunătățirea memoriei.
Fibrele solubile din boabele de amla se dizolvă rapid în organism, ceea ce ajută la încetinirea ratei de absorbție a zahărului de către organism. Acest lucru poate ajuta la reducerea vârfurilor de zahăr din sânge. De asemenea, boabele de amla au un efect pozitiv asupra glicemiei și a numărului de lipide din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.
Fibrele din boabele de amla ajută organismul să regleze mișcările intestinale și pot ajuta la ameliorarea simptomelor din afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil. Nivelurile ridicate de vitamina C din aceste fructe de pădure ajută organismul să absoarbă alți nutrienți, astfel încât acestea pot fi utile dacă luați fier și alte suplimente minerale.
Fructele de amla sunt bogate în vitamina A, care este esențială pentru îmbunătățirea sănătății ochilor. Vitamina A nu numai că îmbunătățește vederea, dar poate, de asemenea, reduce riscul degenerării maculare legate de vârstă. Conținutul de vitamina C din Amla ajută la sănătatea ochilor prin combaterea bacteriilor, ceea ce poate ajuta la protejarea ochilor de conjunctivită (ochi roz) și alte infecții.
O porție de 100 g de boabe de amla (aproximativ o jumătate de cană) furnizează 300 mg de vitamina C – mai mult decât dublul valorii zilnice recomandate pentru adulți. Veți găsi, de asemenea, cantități notabile de polifenoli, alcaloizi și flavonoide. Amla are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.
Fitonutrienții și antioxidanții din amla pot aduce beneficii memoriei prin lupta împotriva radicalilor liberi care pot ataca și deteriora celulele creierului. Concentrația ridicată de vitamina C din Amla ajută organismul să producă norepinefrină, un neurotransmițător despre care se crede că îmbunătățește funcția cerebrală la persoanele cu demență.
Foto: Shutterstock