Nicio masă festivă, fie că vorbim de aniversări, petreceri corporate, nunţi sau alte evenimente nu poate începe fără apetisantele aperitive. Masa de Crăciun nu face excepţie şi, printre atâtea preparate exotice care ne-au invadat în ultimii ani, noi am ales 5 reţete tradiţionale, sănătoase şi simple de făcut. Am răsfoit cărţile de bucate ale celebrilor Sanda Marin, Colea Olexiuc şi Păstorel pentru ca gustul şi aspectul preparatelor cu care încărcaţi mesele de Sărbători să fie desăvărşit.
Ouă umplute picante
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari, se curăţă şi se taie în două în lat, iar la bază se taie un căpăcel mic, astfel încât ouăle să stea vertical, ca nişte pahare.
Sosul:
Jumătate din gălbenuşuri se mărunţesc bine şi se amestecă cu muştarul, gălbenuşurile crude şi un praf de sare. Se adaugă treptat uleiul la temperatura camerei, până se obşine un sos consistent.
Umplutura:
Restul de gălbenuşuri se amestecă bine cu carnea dată prin maşina de tocat, castreveţii tocaţi foarte mărunt şi două linguri din sosul de mai sus.Sare şi piper după gust.
Asamblare:
Albuşurile decupate după metoda de mai sus se umplu cu vârf cu amestecul de carne şi sos. Se aşează pe un platou decorat cu frunze de salată, se ornează cu sos.
Trucul lui Păstorel:
Înainte de a fierbe ouăle, frecaţi-le bine cu o cârpă umedă, presărată cu sare. Imediat ce apa a dat în clocot, opriţi focul, acoperiţi vasul în care fierb ouăle şi lăsaţi-le 6-7 minute.
Tarte cu ciuperci gratinate
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru aluat: se pune făina pe planşetă, se adaugă 100 g unt moale, un ou, un praf de sare şi smântână.Se frământă un aluat potrivit de moale şi se lasă la rece 2-3 ore, după care se întine o foaie de 0,5 cm grosime. Se taie rondele, se pun în forme de tate şi se pun ca copt.
Umplutura:
Ciupercile se curăţă de pieliţe, se toacă mărunt şi se călesc în puţin unt 10 minute. Restul de unt rămas se rumeneşte în tigaie, cu faină şi lapte, formând un sos gros. Se adaugă peste ciuperci, se condimentează cu sare şi piper, se lasă la scăzut până se elimină apa.
Asamblare:
Tartele se umplu cu compoziţia de mai sus, se presară cu caşcaval şi se mai dau 5 minute la cuptor. Se servesc calde sau reci.
Trucul lui Păstorel: Când puneţi tartele la copt, aşezaţi în ele câte un săculeţ cu fasole boabe, ca să nu se ridice coca şi să se deformeze.
Roşii umplute cu ton
Ingrediente:
Sosul de maioneză: 1 gălbenuş, 50 ml ulei, 1 linguriţă zeamă de lămâie, sare, piper
Mod de preparare:
Se taie capacul roşiilor, se scobesc de miez şi seminţe, se presară cu sare, se stropesc cu puţin oţet şi se pun cu gura în jos pe un şervet de bucătărie, la scurs.
Umplutura: se sfărâmă tonul şi se amestecă cu maioneza până ajunge o pastă consistentă.
Asamblare: Roşiile se umplu cu pasta de ton şi se decorează pe deasupra cu frunzele de pătrunjel.
Trucul lui Păstorel: Adaugaţi la maioneză o jumătate de linguriţă de muştar cu miere.
Chifle umplute cu brânză
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se scoate miezul de la chifle, se înmoaie în lapte şi se face o pastă din brânzeturi, găbenuşuri şi verdeaţa tocată mărunt.Se adaugă albuşurile bătute spumă tare şi se amestecă cu grijă, de sus în jos, astfel încat compoziţia să rămână pufoasă şi aerată.
Asamblare: Jumătăţile de chiflă se umplu cu amestecul de mai sus şi se dau pun în cuptorul gata încins, la foc potrivit 10-15 min.
Trucul lui Păstorel: Înainte de a umple chiflele, ţineţi-le o jumătate de minut în lapte. În loc de chifle, se pot folosi cornuri sau baghete.
Peştisori de găină
Ingrediente:
Mod de preparare:
Carnea de pui se dă de două ori prin maşina de tocat, se amestecă cu sarea, piperul şi oul şi se modelează în formă de peştisori.
Sosul: Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în puţin ulei, se adaugă un praf de sare şi jumătate de linguriţă de zahăr.
Asamblare: Peştişorii se aruncă la prăjit în tigaia cu sos, se rumenesc pe o parte şi pe alta şi se scot la scurs. Sosul se mai scade puţin, cu un praf de piper, se strecoară li se toarnă peste peştisorii de pe platou. Se servesc reci cu legume crude.
Trucul lui Păstorel: Pâinea înmuiată în lapte se trece şi ea prin maşina de tocat şi se amestecă cu pasta de carne. Astfel, nu rămân resturi în maşină, iar gustul amestecului este mai rafinat.