Roșiile pe care le găsesc la magazin și la piață arată întotdeauna perfect: sunt lucioase și fără defecte. Nu este întotdeauna cazul roșiilor cultivate acasă, care pot fi adesea deformate, variind ca mărime și formă și chiar crăpând.
Iată ce trebuie să știi despre motivele pentru care roșiile se crapă și dacă sunt sigure de mâncat.
Brian Chau, specialist în știința alimentelor și director al Chau Time, a explicat pentru simplyrecipes.com faptul că adânciturile și crăpăturile apar pe roșii atunci când pielea crește mai lent decât pulpa.
Temperatura poate influența creșterea roșiilor: perioadele calde și însorite urmate de nopți mai reci pot duce la expansiunea rapidă a roșiilor și la spargerea pielii. Ploile abundente sau bruște pot duce la creșterea și umflarea interiorului roșiei, mai spune Chau.
Deși condițiile meteorologice fluctuante nu pot fi controlate, obiceiurile de grădinărit ar putea afecta aspectul roșiilor. Chau adaugă că udarea excesivă într-o zi și insuficientă în alta face ca roșiile să crească neuniform, cauzând crăpături.
În mare parte, micile crăpături de pe suprafața pielii sunt inofensive și poți mânca roșia. Recoltează-le imediat pentru a le salva de la deteriorări suplimentare. Roșia crăpată poate fi folosită în rețete unde aspectul nu contează, cum ar fi supele, gemurile, salsa și sucurile.
Roșiile crăpate nu sunt sigure de mâncat atunci când pulpa și semințele sunt expuse. În acel moment, există un risc de infecție de la dăunători, cum ar fi viermii de fructe care se hrănesc cu fructul pătrunzând prin crăpătură.
Chau adaugă că atunci când interiorul roșiei este expus, aceasta ar putea atrage și dăunători precum muștele de fructe, cauzând creșterea bacteriilor și a mucegaiului. Dacă roșia pare alunecoasă, mucegăită, are miros urât sau este infestată de insecte, este mai bine să o compostezi decât să riști să te îmbolnăvești.
Sursă foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: Specialiștii avertizează: roșiile țuguiate sunt periculoase pentru sănătate!