Atenție la drob – unele organe au mult colesterol și acid uric!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Atenție la drob - unele organe au mult colesterol și acid uric!
Atenție la drob - unele organe au mult colesterol și acid uric! Foto: profimediaimages.ro

Nu e masă de Paște pe care să nu se găsească deliciosul drob. Dar trebuie să fim atenți din ce organe îl facem sau să citim eticheta dacă îl cumpărăm din magazin. Deși nu are multe calorii, este sățios și hrănitor, drobul consumat în cantități prea mari poate fi un aliment toxic pentru unii.

Când alegem organele pentru drob, „cozonacul de carne” tradițional pe mesele românilor de Paște, trebuie să ținem cont că unele sunt mai bune decât altele din punct de vedere nutrițional.

Dr. Mihaela Bilic explică în continuare valoarea nutritivă a organelor pentru drob și de ce anume trebuie să ne ferim dacă avem probleme de sănătate.

Organele pentru drob – avantaje și dezavantaje

„Ficatul și ficățeii, creierul, limba și pipotele, inima și rinichii, splina și măduvioarele sunt organe de animale pe care le considerăm tot carne. Însă o carne de categoria a 2-a…

În unele țări ele nici măcar nu se consumă. Dar mă bucur că la noi există numeroase preparate pe bază de organe – drobul stă mărturie”, spune dr. Bilic.

Ce avantaje au organele? Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și redus de grăsimi (sub 5%), vitamina A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc, seleniu.

Dezavantajele? Mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice.

Citește și: Ce boli grave poate ascunde acidul uric crescut. Alimentele care trebuie evitate sau mâncate rar dacă ești la risc

Cu 100 de grame de ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și 100-300% din doza de vitamina B Are un aport de vitamina A de 15-30 de ori mai mare decât doza zilnică recomandată. Totul cu numai 135 de calorii și 4 grame de grăsime.

Risc de gută, malformații sau boli de ficat

Nu e recomandat să consumăm ficat prea des din cauza aportului mare de colesterol (300 mg/100g) și a riscului de acumulare de vitamina A în exces, care poate duce la boli hepatice cronice.

Și la femeile gravide consumul trebuie limitat la maximum o dată pe săptămână. Prea multă vitamina A crește riscul de malformații la făt.

Creierul este campion la aportul de colesterol (2.000 mg/100g) și are și purine din belșug care cresc riscul de gută. Deși au lipide sub 4%, și rinichii conțin mult colesterol și acid uric.

Inima este organul cu cea mai puțină grăsime. Iar limba este în esență un concentrat de mușchi echivalent cu carnea slabă.

Legume cu care să combini drobul

În concluzie, drobul nu trebuie să lipsească din meniul de Paște. Dar trebuie să fim atenți la cantitate!

Drobul este un preparat dietetic ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul gătit apoi la cuptor. Acest „chec” sățios și hrănitor poate fi obținut din carne de miel, dar și din carne/organe de pui, vită sau porc.

Una-două felii de drob alături de o porție generoasă de salată verde sau orice fel de legume (ceapă verde, ridichi, castraveți, roșii, ardei gras sau capia) constituie o masă delicioasă recomandată chiar și în cura de slăbire.

Nu degeaba se spune că Paștele este fudul. Avem toate șansele să nu ne trezim cu kilograme în plus după această sărbătoare. Singurul regret este că nu putem mânca drob tot timpul anului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult