Atenție mare la ce mănânci! Zacusca din comerț poate provoca afecțiuni serioase

Iubite de români de pretutindeni, borcanele cu zacuscă sunt un adevărat deliciu. Din lipsa de timp sau, poate, din comoditate, alegem produsele din comerț, în defavoarea celor făcute în casă. Rezultatul? Riscul de intoxicații sau boli de natură canceroasă, avertizează specialiștii.
  • Publicat:
Atenție mare la ce mănânci! Zacusca din comerț poate provoca afecțiuni serioase

Cum recunoaştem o zacuscă autentică? Ce trebuie să urmărim de pe etichetă înainte de a plăti o zacuscă din comerţ? Câte dintre sortimentele de zacuscă care se comercializează în ţara noastră pot fi consumate de toate categoriile de public de la copii mici, la femei însărcinate, bătrâni, pacienţi cu boli cronice, pacienţi în convalescenţă?

La aceste întrebări răspund experţii Asociaţiei pentru Consumatori (fosta Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990) care au a analizat conţinutul a 55 mărci de zacuscă comercializate în marile structuri comerciale din  ţara noastră.

Atenție mare la primul ingredient din compoziție

„În alegerea unei zacuşte trebuie să plecăm de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca de ciuperci nu este acelaşi lucru cu zacusca cu ciuperci. Foarte mulţi consumatori nu sunt atenţi la această diferenţă dată de sensul semantic al cuvintelor. În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporţia cea mai mare, de cel puţin 40%. Din păcate, una din 10 zacuşte pe bază de ciuperci are denumire înşelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuştele cu ciuperci, proporţia acestei legume variază între 5% şi 35%”, avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC coordonatorul studiului.

Conține mult zahăr

„Zacuşte cu ciuperci şi 5 linguriţe de zahăr, zacuscă de vinete cu amidon din cartofi, zacuscă de fasole cu 5 grame de sare, zacuscă ţărănească cu 5 linguriţe de zahăr”, asta putem găsi în borcanele cu zacuscă din comerț.

Dar şi… sare!

Produsele analizate de experţii APC au un conţinut ridicat de sare, care variază între 0,35 grame şi 1,4 grame/per 100 grame de zacusca de/cu ciuperci, în timp ce la zacusca de/cu vinete cantitatea de sare variază între 1,07 grame şi 1,5 grame. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care şi-l procură dintr-o linguriţă rasă de sare (6 grame).

Experții avertizează să citim cu atenție etichetele

„Numeroase surse relevă un fapt mai îngrijorător: o mare parte a consumatorilor nu urmăresc etichetele şi nu înţeleg informaţiile conţinute de etichete. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria conservelor trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte şi nu induc în eroare consumatorii. Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare şi înşelătoare”, a mai adăugat prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE Bucureşti.

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”