Murăturile fac parte din tradiţia românească şi sunt prezente pe masă în special în sezonul rece. Se prepară simplu, în saramură sau în oţet, şi reprezintă forma conservată a legumelor proaspete.
Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID de ce sunt bune murăturile pentru organismul nostru şi de ce anumite persoane trebuie să le consume cu restricţie.
Mai întâi de toate este bine de ştiut că procesul de conservare al legumelor trebuie să înceapă la scurt timp după culegerea acestora, pentru a nu-şi pierde nutrienţii. În general, asta înseamnă 2-3 ore de la culegere. Un produs conservat în acest fel este util sănătăţii şi poate fi consumat pe tot timpul toamnei şi iernii.
Mai apoi, recomand murăturile în saramură, iar asta pentru că au un conţinut redus de zaharuri. Saramura se face simplu, apă cu sare, îmbunătăţită cu diverse mirodenii. Totodată, preferaţi legumele de culoare verde, cum ar fi varza, castraveţii şi gogonele. Sunt bogate în fibre şi antioxidanţi.
Se combină foarte bine cu legumele proteice: fasole boabe, linte verde, năut, ciuperci, dar şi cu proteinele de origine animală, carne albă, brânză slabă sau ou.
Murăturile au o cantitate mare de probiotic, util unei bune digestii, de aceea se asociază mâncărurilor bogate în calorii. Probioticele participă la procesul de digestie, îmbunătăţeşte tranzitul şi ajută organele participante, cum ar fi vezica biliară, ficatul şi pancreasul.
Deşi nu îşi pierd valoarea probiotică, cele în oţet îngraşă, pentru că oţetul este o fermentaţie alcoolică, deci este carbohidrat.
Există şi diete bazate pe murături, adică pe efectul lor probiotic. Acestea se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, şi în anumite combinaţii alimentare, de exemplu alături de proteine vegetale.
,,Mâncaţi murături de culoare verde, în saramură, în special în perioada de iarnă, când accesul la vitaminele naturale din legume este îngreunat. Este mult mai bine să consumaţi murături decât produsul provenit din surse incerte. Excepţie fac persoanele cu hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau afecţiuni renale’’, adaugă medicul Florin Ioan Bălănică.
Murăturile contribuie la combaterea anemiei, oboselii şi cresc imunitatea organismului. Cu toate astea, persoanele care suferă de ulcer, gastrită sau afte sunt sfătuite să evite consumul de murături până la vindecarea acestora.