Avocado, ciocolată şi alte super-alimente care nu ar trebui să-ţi lipsească din dietă

Super-alimentele sunt mai populare ca niciodată, iar multe persoane aleg chiar să îşi construiască regimul alimentar în jurul lor. Dar ce este mai exact un super-aliment?
  • Publicat:
Avocado, ciocolată şi alte super-alimente care nu ar trebui să-ţi lipsească din dietă

Super-alimentele sunt mai populare ca niciodată, iar multe persoane aleg chiar să îşi construiască regimul alimentar în jurul lor. Dar ce este mai exact un super-aliment?

Ei bine, nu există un singur răspuns la această întrebare. Termenul este folosit adesea pentru a sublinia propietăţile extraordinare ale anumitor alimente, unii mergând mai departe şi invocând efecte lor aproape miraculoase asupra sănătăţii. De fapt, toate alimentele naturale sunt benefice pentru organism, pur şi simplu unele dintre ele conţine mai multe vitamine, minerale, grăsimi, enzime sau antioxidanţi.

Mai simplu spus, super-alimentele sunt fructe, legume sau seminţe care conţin o cantitate mare dintr-un anumit nutrient benefic pentru organismul tău.

Iată 9 super-alimente perfecte pentru sezonul cald!

Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi (salata verde, kale, spanac, rucola sau năsturelul) – conţin calciu, fibre, proteine şi o mulţime de alte vitamine, minerale sau bacterii sănătoase. Reprezintă baza ideală pentru a energiza orice masă sau gustare. Să nu uităm nici de iarba de grâu, iarba de orz, chlorella sau spirulina care ajută la detoxifierea ficatului şi  întăreşte sistemul imunitar.

Avocado

Bogat în fibre, potasiu şi grăsimi monosaturate avocado este excelent în smoothie-uri, salate sau chiar şi deserturi. Fructele de avocado conţin toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului pentru a forma o proteină completă – de mare ajutor pentru vegan sau vegetarieni. Alături de propietăţile anti-inflamatorii, avocado asigură protecţie şi împotriva bolilor de inimă crescând nivelul de colesterol bun (HDL).

Usturoi şi ghimbir

Usturoiul şi ghimbirul au efecte miraculoase asupra organismului. Printre beneficiile lor se numără desfundarea arterelor, scăderea colesterolului rău, întărirea sistemului imunitar şi tratarea infecţiilor şi a răcelilor. Usturoiul are proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriene, în timp ce ghimbirul este foarte bun pentru digestie.

Precauţii: ghimbirul crud, în stare proaspată, poate provoca, la unele persoane, arsuri uşoare la stomac.

Ardei iute

Ardeiul iute conţine vitamina C şi te poate ajuta să scapi de kilogramele nedorite mai uşor. Ingredientul magic este capsaicina care ajută la suprimarea apetitului.

Precauţii: Ai mare grijă la cantitatea consumată: încearcă să nu mănânci mai mult de 3 ardei iuţi pe săptămână. Se pare că ardeiul iute alterează bariera protectoare a stomacului, conducând la un risc crescut de ulcer, acid gastric, indigestie şi arsuri stomacale.

Seminţele de chia

Aceste seminţe micuţe sunt lăudate de toţi nutriţioniştii şi sunt foarte populare. Conţin proteine, fibre, acizi graşi omega-3 sunt benefice pentru inimă şi contribuie chiar şi la încetinirea procesului de îmbătrânire. Adaugă-le în smoothie, cereale sau prăjituri pentru un boost de energie!

Drojdia inactivă (nutritivă)

Acest tip de drojdie este o sursă bună de fibre şi complexul de vitamina B, acid folic, seleniu şi proteine. Drojdia nutritivă are un gust plăcut, asemănător brânzei, de aceea este folosită de către vegani ca înlocuitor al acesteia. Mai important, este un mod simplu de a obţine aroma de umami. Adaugă-o în dressinguri şi transformă complet o salată obişnuită.

Kiwi

Fructul de kiwi conţine 274% din cantitatea de vitamina C necesară organismului, fiind un remediu extrem de bun pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi o piele mai luminoasă. Mai mult, este cel mai bogat fruct în vitamina B. Este o gustare minunată în zilele călduroase de vară. Şi aroma sa parcă te duce cu gândul la o vacanţă tropicală, nu-i aşa?

Ciocolata neagră

Probabil ai tot ai auzit despre propietăţile fabuloase ale ciocolatei negre. Dar dacă încă te întrebi: la urma urmei, cât de mari sunt aceste beneficii aduse de ciocolată? Ei bine, antioxidanţii, fibrele şi mineralele din ciocolata neagră te vor convinge că este gustarea perfectă. Flavonoidele din cacao pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi la îmbunătăţirea fluxului de sânge la creier şi inimă. Aşadar, data viitoare când ai poftă de ceva dulce alege un pătrăţel de ciocolată neagră!

Urmărește CSID.ro pe Google News