Pentru că urmează perioada meselor îmbelșugate de sărbători, ticsite cu bunătăți și tentații culinare, nu îți va fi ușor să te abții. Indigestia sau dispepsia, așa cum mai este numită uneori, poate să apară în special după mesele îmbelșugate, precum cea din seara sau din ziua de Crăciun.
Medicii specialiști în tulburări digestive ne recomandă, după mese precum cea de Crăciun, să evităm substanțele care irită mucoasa stomacului, precum cofeina și alcoolul și să mâncăm porții mici, cu un conținut sărac de grăsimi pe parcursul întregii zi.
Bea aproximativ 8 pahare de apă/zi! Acest truc te va ajuta să previi și să tratezi indigestia. Consumând apă din belșug, lichidul te va ajuta să neutralizezi acizii și să îi trimiți către stomac, și nu către esofag, acolo unde aceștia pot provoca refluxul gastroesofagian.
De asemenea, apa ajută și resturile de mâncare să se miște și să circule eficient prin sistemul digestiv, prevenind astfel constipația și reducând balonarea.
Potrivit cercetărilor, ghimbirul stimulează golirea gastrică în cazul pacienților care au dispepsie funcțională, fapt ce ajută la reducerea simptomelor gastrointestinale.
Ceaiul de ghimbir scade aciditatea gastrică, stimulează enzimele din intestine care au rol în absorbția nutrienților și, în plus, stimulează procesul de digestie. Consumat regulat, acesta ajută la eliminarea disconfortului gastric și a balonării.
Multe iaurturi sunt surse de probiotice, adică acele bacterii „prietenoase” cu intestinele noastre și care sprijină sănătatea digestivă.
Alege iaurturi simple, fără adaos de zahăr, deoarece multe produse din comerț au un conținut ridicat de zahăr, care pot provoca în egală măsură un dezechilibru la nivelul bacteriilor din tractul gastrointestinal. De pildă, poți opta pentru o gustare alcătuită dintr-o porție de iaurt simplu, între mese sau ca desert, după cină, pentru a calma sistemul digestiv.
De asemenea, poți să:
Citește și: Ce exerciții să faci în funcție de ce ai consumat la masa de Crăciun
Sursă: HealthLine