Multe persoane aleg să-și bea cafeaua pe stomacul gol, fie pentru că sar peste micul dejun pentru că nu au timp, fie pentru că nu obișnuiesc să ia prima masă a zilei. Dar cât de periculos este acest obicei pentru sănătatea noastră? Vestea bună este că atunci când bei cafeaua pe stomacul gol, acesta se adaptează pentru a se proteja. Dacă simți un disconfort, ai putea schimba ceva în rutina ta.
Există numeroase beneficii asociate consumului de cafea atunci când vine vorba de tractul gastrointestinal, dar de multe ori, cafeaua poate avea un impact major asupra acidului din stomac. Ca rezultat, pot apărea probleme precum dispepsia, cunoscută și ca indigestie, care poate fi tratată prin evitarea cafeinei sau consumul ei alături de mâncare.
Cafeaua în sine este o băutură acidă. Aceasta stimulează producția de gastrină, hormon responsabil pentru producția de acid gastric. Deși compușii ajută în procesul de digestie, adaugă și aciditate stomacului.
Mai mult, fenolii, compuși care se regăsesc în cafea, contribuie la nivelul de aciditate din tractul gastrointestinal. Dar cum, mai exact, afectează stomacul atunci când acest acid este prea mult?
Cafeaua are un pH de 5, în timp ce acidul gastric are un pH 2, ceea ce-l face mai acid. Ca rezultat, stomacul poate face față consumului de cafea. Bineînțeles, toate aceste aspecte diferă de la un pacient la altul. Orice mănânci produce acid gastric, dar cafeaua produce în cantități mai mari. Așadar, dacă te simți balonat sau te confrunți cu dureri abdominale sau stări de greață după ce bei cafea pe stomacul gol, înseamnă că sunt prezente niște probleme de sănătate.
Nu este neapărat vorba de prea multă aciditate în stomac, pentru că în realitate, stomacul poate face față acesteia datorită mucusului care îl protejează. Este vorba însă de esofag, care nu are capacitatea de a face față acidității. Cafeaua nu poate provoca ulcere, dar poate produce disconfort.
Această teorie a fost demonstrată de câteva studii, inclusiv unul publicat în Library of Medicine. Potrivit acestuia, cafeaua poate contribui la relaxarea zonei inferioare a esofagului permițând alimentelor să treacă prin esofag și să producă arsuri.
Mai exact, atunci când bei cafea pe stomacul gol crește producția de acid gastric. Un nivel crescut de fluide nu cauzează probleme, dar poate produce disconfort.
Alimentele sunt ca un fel de tampon când vine vorba de aciditate și pot absorbi anumite fluide. De asemenea, dacă-ți bei cafeaua cu lapte, ar putea avea un alt impact asupra acidității și pH-ului din stomac.