Beneficiile merelor: de ce să le consumi în fiecare zi!

Pornind de la începuturile lumii, când mărul era „de neatins”, fiind un simbol al cunoaşterii, al binelui şi al răului, şi până la basmele în care era considerat a fi fructul de aur, mărul şi-a câştigat faima printre locuitorii din întreaga lume, fiind astăzi unul dintre cele mai consumate şi mai apreciate fructe.
  • Publicat:
Beneficiile merelor: de ce să le consumi în fiecare zi!

Pornind de la începuturile lumii, când mărul era „de neatins”, fiind un simbol al cunoaşterii, al binelui şi al răului, şi până la basmele în care era considerat a fi fructul de aur, mărul şi-a câştigat faima printre locuitorii din întreaga lume, fiind astăzi unul dintre cele mai consumate şi mai apreciate fructe.

Dar poveştile în care „joacă” nu sunt singurul motiv pentru a te bucura de acest fruct. Merele joacă un rol important şi în cadrul alimentaţiei sănătoase, fiind pline de antioxidanţi şi vitamine benefice pentru organism.

Originare din Europa de Est şi Asia, merele sunt fructe care rezistă extrem de mult, chiar şi în stare proaspătă, reuşind să-şi păstreze proprietăţile nutriţionale şi aromatice aproximativ patru luni, asta dacă este păstrat în condiţii optime, într-un loc răcoros şi întunecat.

Iată câteva lucruri pe are ar trebui să ştii despre recoltarea acestora, asta în cazul în care ai acasă propria livadă:

  • Perioada de recoltare a merelor variază între 15 septembrie şi sfârşitul lunii octombrie
  • Există mai multe soiuri de mere, cele dulci fiind recoltate mai devreme, iar cele din soiuri mai acrişoare, putând fi culese abia la finalul lunii octombrie. De asemenea, dacă ai în livadă mai multe soiuri diferite, acestea ar trebui să fie păstrate separat, pentru a le putea consuma în conformitate cu gradul lor de rezistenţă.
  • Când vine vorba de mărimea lor, cele mai potrivite pentru păstrare sunt merelele de mărime medie, fără urme de vătămare şi aşezate în lădiţe, în locuri răcoroase.

Cum influenţează merele sănătatea organismului:

Proprietăţile benefice ale merelor au fost studiate îndelung de către specialiştii, care au ajuns la concluzia că acest fruct comun, poate fi extrem de benefic pentru organism, fiind utilizat astăzi ca remediu natural, sau chiar ca şi un aliat al slăbirii.

Iată câteva dintre proprietăţile uimitoare ale merelor pentru sănătate:

Protejează împotriva sindromului metabolic – persoanele care consumă mere în fiecare zi, au un risc mai scăzut de a suferi, de-a lungul vieţii, de sindromul metabolic – care poate cauza diabet şi boli grave de inimă.

Sunt o sursă excelentă de multivitamine – consumate cu tot cu coajă (bineînţeles, spălate bine în prealabil), merele pot să asigure un aport crescut de vitamine şi minerale benefice sănătăţii organismului, cum ar fi: vitaminele A şi C, calciu, potasiu, fier, fosfor, acid folic şi un nivel crescut de antioxidanţi.

Reglează nivelul glicemiei – conţin anumiţi fitonutrienţi, cum ar fi quercetina, care pot să prevină fluctuaţiile bruşte ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, oţetul de mere este considerat a fi un adevărat ajutor în controlarea nivelului ridicat al glicemiei, motiv pentru care este adesea folosit ca un tratament naturist în cazul bolnavilor care suferă de diabet zaharat.

Pot să prevină şi să ţină sub control ateroscleroza – specialiştii în domeniu au confirmat faptul că un consum de mere zilnic, timp de o lună, poate să reducă cu 40% concentraţia substanţei din sânge care este responsabilă pentru afectarea elasticităţii arterelor, provocând ateroscleroză.

Pot merele să provoace reacţii adverse?

Nu, de obicei. Merele sunt alimente „inofensive” din acest punct de vedere. Cu toate acestea, probabil ştii deja că orice aliment, consumat în exces, poate să provoace alergii alimentare sau disconfort stomacal. Şi merele sunt incluse în această categorie, specialiştii susţinând că atunci când sunt consumate în exces, chiar dacă au fost spălate bine în prealabil, există şanse să fi rămas urme de polen pe suprafaţa lor, care pot să provoace alergii.

Un alt „efect” advers ar consumului de mere, dacă poate să fie numit astfel, este problema dinţilor. Deşi sunt considerate a fi un „remediu” natural de albire a dinţilor, există numeroase cazuri de persoane care şi-au rupt unul sau mai mulţi dinţi, din cauza consumului de mere întregi. „Cele mai multe cazuri de dinţi rupţi au fost înregistrate după consumul de mere sau morcovi”, afirmă Dr. John F. Buzzatto, preşedintele Asociaţiei Americane a Ortodonţilor. Cu toate acestea, Dr. John susţine că nu ar trebui, în nici un caz, să renunţăm la consumul de mere, ci doar să le consumăm tăiate în felii mai mici.

Merele te pot ajuta să slăbeşti?

Da, conform specialiştilor în nutriţie, merele pot fi un aliat în dietă, mai ales datorită proprietăţilor sale detoxifiante. O cură de 5 zile cu mere poate să fie şocul de care are nevoie organismul din când în când, pentru a elimina toxinele şi a funcţiona corect.

De asemenea, datorită conţinutului scăzut de calorii pe care îl au şi conţinutului bogat de fibre, vitamine şi minerale, merele pot să fie un aliat al dietei, oferindu-ţi senzaţia de saţietate fără acumularea de grăsime şi kilograme în plus.

Află mai multe despre Dieta cu Mere aici!

Cum să găteşti merele într-un mod delicios şi benefic siluetei?

Există numeroase reţete cu mere, extrem de delicioase, săţioase şi benefice în păstrarea siluetei, şi TREBUIE să încerci măcar câteva dintre ele!

Curcan cu mere la cuptor

Desert cu mere şi afine

Prăjitură cu mere şi migdale

Iată cum poţi să cureţi şi să feliezi merele rapid!

Crezi că ştii totul despre mere? Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre aceste „fructe de aur”!

Merele plutesc deoarece 25% din volumul lor este aer.

Quercetina, substanţa care face ca merele să fie atât de benefice organismului, se găseşte doar în coajă, nu şi în conţinutul merelor.

China este ţara cu cea mai mare producţie de mere din lume.

Există mai mult de 7.500 de tipuri diferite de mere, în întreaga lume.

Merele roşii, mari, sunt cele mai populare şi mai delicioase dintre toate soiurile.

Pomii de mere vor face fructe abia la cinci ani după ce au fost plantaţi.

Există dovezi arheologice care confirmă faptul că oamenii consumau mere încă din anul 6.500 îHr.

Consumul de mere zilnice, a fost dovedit ca fiind o adevărată barieră împotriva cancerului de plămâni.

Atunci când ne referim la bărbaţi, „Mărul lui Adam” este cartilajul tiroid, format din două lame simetrice care, împreună cu alte elemente, formează un unghi proeminent vizibil. Acest cartilaj a fost numit „Mărul lui Adam”, considerându-se că s-a format în momentul în care, la începuturile lumii, Adam a gustat din mărul interzis.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult