Gustul său ușor acrișor și proprietățile sale excelente de conservare o fac delicioasă și hrănitoare, iar consumul său are beneficii multiple pentru sănătate. Pâinea cu maia, căci despre ea vom vorbi azi, este recomandată îndeosebi persoanelor cu intoleranță la gluten. Iată de ce!
După o analiză atentă a informațiilor nutriționale ale pâinii cu maia, este evident că este o sursă bogată de nutrienți sănătoși. Această pâine conține proteine, fibre, fier, seleniu, mangan, cupru și o serie de vitamine B, precum B12, folat, tiamină, niacină și riboflavină.
Aluatul cu maia este bogat în două tipuri de substanțe favorabile digestiei: fibrele alimentare și prebioticele. Ambele hrănesc bacteriile bune din intestin. Prin urmare, consumul regulat de pâine din aluat cu maia poate duce la o mai bună sănătate intestinală și la o digestie îmbunătățită.
În timpul procesului de fermentare, bacteriile de acid lactic din aluatul cu maia modifică structura carbohidraților într-un mod care reduce indicele glicemic al pâinii. Acest lucru, la rândul său, încetinește viteza cu care glucoză pătrunde în fluxul sanguin.
Microbiomul intestinal, un microorganism care trăiește în intestinele noastre, are un rol crucial în sănătatea imunitară. Pâinea cu aluat poate ajută la hrănirea optimă a acestui microbiom. Mai mult, consumată în mod regulat, pâinea cu aluat integral din cereale poate reduce riscul de boli cronice, inclusiv boli de inima, cancer și diabet.
Citește și: Cele mai sănătoase tipuri de pâine pe care să le incluzi în dieta ta
Potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic, dospirea pâinii cu maia durează 2 zile astfel că, atunci când este consumată, glutenul este deja pre-digerat. Fracţionat în segmente mai mici de aminoacizi, efectul lui inflamator va fi diminuat, iar eventualele intoleranţe vor dispărea.
Mai mult, pâinea cu maia cu se frământă atât de mult precum alte tipuri de pâine. Prin frământat, glutenul se umflă și devine mai elastic, un dezavantaj pentru organism căci astfel dezvoltă agenți inflamatori sau iritanți.
Citește și: Mihaela Bilic: pâine cu maia VS pâine cu drojdie
Pentru cei care au intoleranţă la gluten, așadar, dar şi pentru copiii mici cărora nu li se recomandă încă produse cu gluten, pâinea cu maia este o alternativă potrivită pentru că prin fermentaţia cu maia proteinele din gluten sunt dezactivate parţial sau chiar total.
FOTO: Shutterstock