Porumbul face parte din familia cerealelor şi este un aliment foarte sănătos în dietă. De asemenea, este un aliment fără gluten, alternativa ideală pentru persoanele care au intoleranţă la gluten. Iată câteva dintre beneficiile unice ale porumbului.
Porumbul face parte dintr-o categorie de alimente care protejează şi menţin sănătatea. Numeroase studii au găsit o legătură strânsă între consumul de cereale şi riscul scăzut de boli de inimă, cancer, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 şi obezitate. Bineînţeles, mărimea porţiei contează. Încearcă să consumi porumbul şi în funcţie de necesitatea corpului şi nivelul de activitate.
Porumbul conţine o varietate de vitamine B, dar şi potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială, şi menţine funcţiile inimii, contracţiile musculare, previne crampele musculare şi ajută la menţinerea masei musculare. De asemenea, asigură de 10 ori mai multă vitamina A decât oricare altă cereală. Mai mult, protejează împotriva declinului cognitiv şi, totodată, vitamina A sprijină sistemul imunitar şi ajută la formarea mucoasei membrane a tractului respirator.
Luteina şi zeaxantina, principalii pigmenţi ai porumbului, ajută la protejarea ochilor şi reduce riscul degenerării maculare şi de apariţie a cataractei. Aceşti antioxidanţi combat totodată atât inflamaţiile cronice, cât şi pe cele acute şi protejează împotriva bolilor neurodegenerative, ca Alzheimer, de exemplu.
Un alt beneficiu pentru sănătate ţine de doza insolubilă de fibre, care nu este asorbită în sânge. Fibrele insolubile rămân în tractul intestinal, cresc bolul alimentar şi ajută la eliminarea resturilor din sistem. Astfel, este prevenită constipaţia, şi scad riscurile de cancer de colon.