Bere înseamnă vitamine, minerale şi antioxidanţi! Vezi ce boli poate preveni consumul moderat de bere

Berea contine vitaminele din grupul B, 250-500 ml de bere aducand aproximativ 7% din necesarul zilnic de riboflavina (B2) si 5% din cel de niacina (B3).
  • Publicat:
Bere înseamnă vitamine, minerale şi antioxidanţi! Vezi ce boli poate preveni consumul moderat de bere

Descoperita cu mii de ani in urma, berea a devenit in ziua de astazi un aliment foarte des consumat pentru gustul sau placut si racoritor, dar mai ales ca motiv de interactiune sociala, de intalnire cu prietenii, deconectare, relaxare.

Tot mai multe studii medicale releva insa faptul ca un consum moderat aduce un beneficiu concret pentru mentinerea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi.

Aliment natural, obtinut prin procesarea plantelor, cu peste 90% apa, berea pastreaza fibrele solubile, consumul moderat asigurand intre 5% si 10% din necesarul zilnic.

Continutul de alcool variaza de la 0% la 11 %, cel de carbohidrati de la 0% la 6-7 %, iar numarul de calorii de la aproximativ 13 la 85 la 100 ml. De exemplu, o bere blonda obisnuita, cu 4.5-5% alcool, are aproximativ 40 de calorii la 100 ml.

Principalele proprietati nutritive ale berii sunt conturate prin continutul sau bogat in vitamine, minerale si antioxidanti care provin din materiile prime si care impreuna contribuie la o dieta sanatoasa.

De asemenea, berea consumata cu moderatie are efecte benefice asupra reducerii riscului de diabet, osteoporoza si boli cardiovasculare.
 

Antioxidantii din bere

Antioxidantii sunt molecule care au capacitatea de a lega radicalii liberi (molecule daunatoare) produsi in procesele oxidative ale organismului.

Continutul de antioxidanti din bere este dublu fata de cel din vinul alb (per portie, nu per 100 ml) si, alaturi de efectul de crestere a HDL colesterol, confera rol protector cardiovascular. Proprietatile antioxidantilor sunt intens studiate si este confirmat si rolul anti-neoplazic.

Vitaminele din bere

Berea contine vitaminele din grupul B, 250-500 ml de bere aducand aproximativ 7% din necesarul zilnic de riboflavina (B2) si 5% din cel de niacina (B3).

Continutul crescut de acid folic (B9) a fost legat de posibila protectie anti-neoplazica, anti-Alzheimer, cardiovasculara (250-500 ml de bere asigura 5%-20% din necesarul zilnic).

Vitamina B6 (piridoxina) este responsabila de mentinerea normala a nivelului homocisteinei sangvine, substanta cunoscuta pentru efectele benefice in afectiunile cardiovasculare.

Mineralele din bere

Prin continutul sau scazut de calciu si ridicat de magneziu, alaturi de efectul diuretic binecunoscut, consumul moderat de bere are rol protector anti-litiaza urinara.

Siliciul din bere (provenit din orz) are o buna biodisponibilitate, asigura densitatea osoasa optima si este studiat pentru posibilul rol anti-Alzheimer.

Astfel, contrar unui aport caloric redus, berea are un aport deloc neglijabil de vitamine, antioxidanti, minerale, fibre solubile, fiind apreciata nu doar pentru gustul sau sau pentru impactul social, ci si pentru protectia fata de afectiunile cardiovasculare, diabet zaharat tip II, anti-aging, anti-litiaza urinara si biliara, pentru mentinerea arhitecturii osoase.

Berea previne bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in lume si numeroase studii incearca sa gaseasca solutii pentru tratamentul, dar mai ales prevenirea lor.

Beneficiile cardiovasculare ale berii se explica prin cresterea nivelului HDL colesterol (fractiunea „buna”, care are roluri multiple, cel mai cunoscut fiind protectia anti-ateroscleroza), prin scaderea nivelului homocisteinei si prin rolul antiagregant.

Diabet zaharat tip II
Diabetul zaharat de tip II are o incidenta in crestere, in special in tarile dezvoltate economic, fiind o afectiune complexa, care in timp poate produce infact miocardic, polineuropatie, insuficienta renala, orbire.

Este cunoscut faptul ca un consum moderat de alcool reduce riscul aparitiei diabetului zaharat de tip II cu 30%, dar mecanismul de actiune nu este cunoscut si cercetat pe deplin.

Intarirea oaselor
Siliciul din bere are efecte pozitive in mentinerea arhitecturii osoase, alaturi de calciu si fosfor. Este usor de absorbit de catre organism, berea fiind, alaturi de apa, o sursa importanta de siliciu.

Efect anti aging
Procesul de imbatranire duce la apoptoza si la moarte celulara. Este un proces normal, dar anumite substante pot grabi sau agrava acest fenomen. Radicalii liberi sunt molecule care lezeaza celula, ducand la degenerarea si moartea ei.

Antioxidantii, prin cuplarea cu aceste molecule nocive, protejeaza la nivelul celular organismul. Studii recente au dovedit ca fructele de padure, arme redutabile anti-radicali liberi, potenteaza efectul antioxidant si anti-aging in combinatie cu alcoolul, in cantitati moderate.

Mituri legate de bere:

1. „Berea face burta”
Berea nu favorizeaza obezitatea, ci obiceiurile alimentare gresite asociate ei, diversele “rontaieli”. Caloriile din 500 ml de bere blonda cu 5% alcool sunt in jur de 200. Asadar, intr-o dieta normocalorica, cele 200 de calorii reprezinta cam 10%, daca luam in considerare un tanar de 1.80 m si 80 kg care are o activitate fizica moderata.

2.  „Cu cat berea are culoare mai inchisa, cu atat continutul caloric si de alcool sunt mai mari”
Continutul de alcool nu depinde de culoare. Aceasta este o variabila a procesului de fabricare si depinde de timpul de prajire a cerealelor. De aceea, berea neagra nu are mai multe calorii decat cea blonda, decat daca variaza alcoolemia.

3. „Siliciul din bere este daunator”
Sursele importante de siliciu sunt cerealele si apa, acestea avand cea mai buna absorbtie. In bere, siliciul se gaseste sub forma solubila, benefica organismului.

4. „Carbohidratii din bere sunt daunatori”
Desi berea contine carbohidrati cu un index glicemic mare, acestia nu trebuie considerati a fi daunatori, deoarece, luand in calcul incarcarea glicemica (un parametru care tine cont de portia care se serveste), se constata o valoare redusa.

5. „Berea cu arome este artificiala si ingrasa mai tare”
Berea cu arome este o bere produsa in mod natural, din ingrediente naturale. Procesul tehnologic este acelasi cu cel aplicat la fabricarea berilor normale si consta in fermentarea cu drojdie a mustului de bere obtinut din malt si sirop de zahar, urmata de maturarea si filtrarea berii.

La etapele clasice de fabricare a berii se adauga si o etapa de dozare a aditivilor alimentari, respectiv a aromelor naturale. Berea cu arome nu difera esential de berea obisnuita in ceea ce priveste echivalentul caloric.

Pentru a supraveghea aparitia unor eventuale variatii in greutate, se recomanda a se lua aceleasi masuri ca si in cazul consumului berii fara arome.

Practic, prin simplul calcul al necesarului zilnic de calorii si o impartire corecta a acestora pentru fiecare masa, ne putem bucura de rolul benefic din punct de vedere nutritional al berii, chiar daca alegem sa o consumam la pranz sau seara, indiferent daca suntem persoane mai mult sau mai putin active.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult