Persoanele care îşi asigură cea mai mare parte din necesarul zilnic de lichide bând apă plată, în locul altor băuturi, tind să aibă şi un regim alimentar mai sănătos, potrivit unui studiu realizat în SUA, publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Analizând datele colectate în timpul unui sondaj efectuat la scară naţională pe un eşantion alcătuit din peste 12.000 de americani, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care beau mai multă apă plată tind să consume mai multe fibre, mai puţin zahăr şi mai puţine alimente cu multe calorii.
Studiul nu dovedeşte, însă, că bând doar apă o persoană devine în mod automat una care mănâncă sănătos, a explicat Ashima K. Kant, profesor la Queens College, din cadrul Universităţii din New York, autoarea studiului.
Cercetătoarea americană spune, însă, că „studiul sugerează totuşi o legătură şi un motiv de a încuraja oamenii să aleagă apa plată în locul celorlalte băuturi”.
Mitul celor 8 pahare
Cei 12.283 de voluntari, cu vârsta medie de 20 de ani, au participat la acest studiu guvernamental asupra sănătăţii şi nutriţiei efectuat în perioada 1999 – 2006. În medie, respondenţii îşi asigurau o treime din necesarul zilnic de lichide din apă plată, 48%, din alte băuturi, iar restul, din alte alimente.
În general, cu cât oamenii beau mai multă apă, cu atât ei consumă mai multe fibre şi mai puţin zahăr. Ei tind să mănânce mai puţine alimente cu multe calorii, preferând fructele şi legumele, un indicator general în ceea ce priveşte sănătatea dietei zilnice.
Din punct de vedere fiziologic, oamenii pot să îşi ia lichidele necesare din orice sursă. Nu este necesar ca oamenii să bea doar apă plată, însă acest lucru ar trebui preferat de toată lumea, a explicat cercetătoarea americană. În privinţa cantităţii zilnice de apă de care are nevoie o persoană, nu există o regulă fixă, în ciuda credinţei populare potrivit căreia oamenii ar avea nevoie de cel puţin opt pahare cu apă pe zi.
Citeşte şi: Baia în apă rece reduce febra musculară