Perioadele de sărbătoare nu sunt neapărat cele mai potrivite pentru a începe o dietă clasică, bazată pe reducerea numărului de calorii. Aceasta având în vedere faptul că se consumă mai multe dulciuri decât de obicei și mai mult alcool care pot împiedica slăbire, chiar și în cantități mici.
Însă există și regimuri de slăbit cum sunt dieta ketogenică sau cea mediteraneană care pot fi continuate sau începute și în perioada sărbătorilor pascale.
Să începem cu dieta ketogenică. Aceasta presupune consumul unor procente aproximative de 70 la sută grăsimi, 20 la sută proteine și 10 la sută carbohidrați.
Ce înseamnă acest lucru? Că vei mânca preponderent pește gras, lactate grase, ouă, nuci, avocado și uleiuri presate la rece. Sursele de proteine pot fi cărnurile de vită sau oaie, dar și peștele. Cât privește carbohidrații, aceștia trebuie să provină din legume verzi și verdețuri.
Dieta ketogenică te poate ajuta să slăbești printr-un mecanism care simplicat arată astfel: dacă nu îi mai dai corpului surse de glucide, atunci el va folosi drept combustibil rezervele de grăsime. Acest mecanism duce în timp la slăbire. În dieta ketogenică, nu sunt permise zahărul, alcoolul, făinoasele, orezul, leguminoasele, băuturile dulci, fructele și legumele foarte dulci.
Dacă ți-ai propus să slăbești prin dieta ketogenică, perioada Paștelui poate fi o ocazie bună, dacă excluzi din start cozonacul, pasca și alcoolul. Însă te potți bucura de o mulțime de nutrienți din alte preparate.
Astfe, poți consuma fără probleme ouă. Acestea sunt pline de grăsimi bune și le poți combina oricând cu salata verde.
Și carnea de miel este bună în dieta ketogenică, alături de garnituri generoase de broccoli, conopidă sau sparanghel. Cașul gras de oaie sau de capră pot fi de asemenea consumate în dieta ketogenică. Ar trebui însă alăturate unei salate de spanac sau uneia de pătrunjel.
Cât despre sarmale sau salată boeuf, acestea sunt permise dacă nu conțin cartof, mazăre, orez sau foarte mult morcov. Orezul poate fi înlocuit cu ciupercile, iar salata boeuf poate fi simplificată și compusă doar din rădăcinoase, carne, maioneză, castraveți murați și muștar fără zahăr.
Chiar dacă în dieta ketogenică nu sunt permise dulciurile, există o veste bună. Acest regim alimentar nu trebuie ținut pe termen lung. Astfel, după o perioadă de dietă ketogenică, sunt permise din când în când și sursele mai concentrate de carbohidrați. Scopul tuturor celor care vor să-și mențină greutatea optimă și sănătatea ar trebui să fie un metabolism flexibil, capabil să-și ia energia în egală măsură din glucide, dar și din grăsimi.
Aceasta poate fi adoptată cu succes în această perioadă, când piețele abundă în salate, verdețuri de tot felul și legume verzi, perfecte în combinație cu uleiul de măsline.
Carnea de miel este și ea permisă în dieta mediteraneană. Cei cărora nu le place gustul pot opta pentru peștele la grătar, pentru ouă de calitate sau pentru cașul proaspăt de oaie sau capră.
Grăsimile au fost blamate zeci de ani pentru presupusele efecte nocive pentru sănătate. Însă în ultimii ani, s-a dovedit faptul că zahărul și procesarea industrială a alimentelor sunt de fapt responsabile pentru creșterea numărului de persoane care suferă de diabet, sindrom metabolic, obezitate, hipertensiune și chiar cancer.
Cât despre consumul de cereale permise în dieta mediteraneană, acestea ar trebui în variantele integrale, care conțin fibre de calitate.