Sunt gustoase, hranitoare, satioase, perfecte pentru a da gust, savoare si consistenta dietelor vegetarienilor sau in timpul postului. Vorbim despre unturile de cacao, arahide si cocos. Evident, ca orice produs vegetal, nu au colesterol! Insa dincolo de avantajele consumului intern, aceste tipuri de unt pot fi folosite si pentru rasfatul
pielii!
Unturile speciale vin din Africa, unde nu prea se consuma traditional grasime animala sau carne, din cauza posibilitatilor reduse de conservare. In schimb, exista o serie de fructe sau seminte furnizoare de grasimi vegetale bune, surse de energie si de protectie impotriva soarelui puternic.
Aplicate pe piele, fac minuni: inmoaie, vindeca, estompeaza cicatrici, vergeturi, protejeaza pielea de efectele nocive ale ultravioletelor. Iar pentru o piele sanatoasa si ingrijita, aduc un plus de frumusete, previn imbatranirea si elimina urmele inestetice.
O motivatie perfecta ca sa indreptam mai mult atentia asupra diverselor grasimi, mai mult sau mai putin solide la temperatura camerei, numite generic unt si care, incalzite in palme, la microunde sau incalzite prin frecare, cu instrumentele din bucatarie, devin lichide. Recunosc ca mereu mi-au placut ca si gust si ador sa le folosesc in bucatarie.
Consumat de cel putin 5 ori pe saptamana, reduce cu aproape 50% riscul de producere a infarctului, in opinia cercetatorilor americani. Oamenii de stiinta mai sustin ca arahidele si untul de
arahide contribuie la reducerea inflamatiilor din organism si la insanatosirea retelei de vase de sange din jurul inimii.
Foarte popular in comunitatea celor care vor sa slabeasca ramane si asa-zisa dieta cu unt de arahide, care consta in consumul unei lingurite de unt de arahide, neindulcit, de cateva ori pe zi. Dieta
cu unt de arahide a fost inventata si lansata in lumea dietelor in anul 2002 de catre Holly McCord. Se pare ca dieta este simpatizata si chiar da rezultate, insa unii nutritionisti sustin ca nu este
decat o dieta hipocalorica, doar completata cu 4 linguri de unt de arahide.
Este ingredientul de baza al ciocolatei albe, alaturi de vanilie si lecitina si de altfel determina calitatea cicolatei. In plus, este bogat in agenti antioxidanti, polifenoli si in special tocoferoli, care il fac extrem de stabil, avand o perioada de garantie de 4-5 ani. Polifenolii actioneaza in principal prin inhibarea productiei de IgE (imunoglobulina E), un factor inflamator local care agraveaza dermatitele si eczemele.
Aportul caloric este foarte mare, dar sa ne gandim la aportul pentru sanatate si sa ne multumim cu cantitati rezonabile. Persoanele care vor sa slabeasca si trebuie sa se supuna unei diete sarace in grasimi trebuie sa tina cont ca 100 g de unt de cocos, de exemplu, furnizeaza in jur 360 calorii, deci este recomandat mai ales dimineata, in combinatie cu alte seminte, nuci, migdale sau alune, neindulcite, constituind o sursa pretioasa de energie si frumusete a pielii, parului si unghiilor.
Datorita continutului ridicat in saruri minerale, oligoelemente, aminoacizi si substante vitale secundare, untul de cocos favorizeaza sanatatea si starea de bine, avand efect depurativ si alcalinizant al intregului corp. Este recomandat si in terapia ayurvedica pentru proprietatile sale antiinflamatorii, calmante ale febrei, ale tulburarilor renale si circulatorii, precum si in ameliorarea bolilor urinare si intestinale.
Citeste si: Vechii dusmani au devenit aliatii dietei tale