Calorii vs kilocalorii: diferențe care te ajută să calculezi corect, când ții dietă

Multe persoane atunci când țin dietă își calculează caloriile consumate, dar există șansa ca pe etichete acestea să fie trecute ca kilocalorii.
  • Publicat:
Calorii vs kilocalorii: diferențe care te ajută să calculezi corect, când ții dietă
Calorii vs kilocalorii: diferențe care te ajută să calculezi corect, când ții dietă

Caloriile sunt o unitate de măsurare a energiei și fac referire la cantitatea de energie di alimente și băuturi sau cantitatea de energie pe care o arzi în timpul activităților fizice. În funcție de zona în care locuiești, energia mai poate fi măsurată și în kilocalorii și kilojuli, ceea ce produce confuzie, în special dacă ții cont de numărul de calorii pe care le consumi într-o zi sau compari conținutul caloric între diferite alimente sau băuturi.

Calorii și kilocalorii: principalele diferențe

Când vine vorba de calorii, acestea sunt mici sau mari. Când este scris cu ”C” de tipar sunt indicate caloriile mari, iar atunci când este scris cu ”c” sunt indicate caloriile mici. O calorie mare estimează cantitatea de energie necesară pentru a crește temperatura pentru 1 litru de apă la 1 grad Celsius. Pe de altă parte, o calorie mică estimează cantitatea de energie necesară pentru a crește 1 gram de apă la 1 grad Celsius. Mai exact, 1 calorie mae este echivalentul a 1000 de calorii mici, așa cum 1 kilogram este echivalentul a 1000 de grame.

Pentru a evita confuzia între cele două, termenul ”kilocalorie”- prefixul ”kilo” însemnând 1000- a fost creat pentru a face referire la caloriile mari. De exemplu, o banană de dimensiune medie (118 grame) vine la pachet cu 105 kilocalorii.

Cum sunt folosiți termenii?

Reglementările presupun ca alimentele și băuturile să conțină o etichetă pe care să se listeze nu doar informațiile despre produs, ci și cantitatea de energie pe care o conține per porție sau gramaj. Astfel, aceste etichete te ajută să te informezi cu privire la valorile nutriționale ale produselor, dar și ale ingredientelor pe care este necesar să le eviți în cazul în care suferi de alergie, intoleranță sau ai anumite preferințe personale.

Producătorii determină numărul caloriilor alimentelor și băuturilor în funcție de cantitatea de energie provenită de la nutrienții pe care îi conțin, aceștia fiind trei la număr: proteine, carbohidrați și grăsimi. Proteinele și carbohidrații oferă aproximativ 4 calorii per gram de fiecare, în timp ce grăsimile vin la pachet cu 9 calorii per gram. Alcoolul aduce și el 7 calorii per gram.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult