Inotatoare de aur, ambasadoare a ceasurilor Omega in Romania si femeie de afaceri. Camelia Potec. Despre viata de sportiv, haine trendy, diete de inotatori, satisfactii si afaceri, aflati din randurile ce urmeaza.
CSID: Esti implicata intr-o campanie pentru sustinerea sportivilor talentati, dar care nu au foarte multi bani. Spune-mi, fara fonduri banesti solide se poate face performanta?
Camelia Potec: Eu zic ca da. Pot spune ca eu am performat fara aceste fonduri banesti, dar bineinteles asta nu inseamna ca nu putem ajuta ceilalti sportivi sa faca performanta si in conditii materiale bune. Le-ar fi mai usor. Tocmai de aceea, in urma campaniei initiata de benzinariile Mol, unii sportivi vor fi sprijiniti sa participe la concursurile internationale, vor beneficia de echipament. Practic, fiecare va primi ce-i trebuie.
CSID: Ce-i sfatuiesti pe tinerii sportivi? Sa incerce sa atraga sponsori cu orice pret? Totusi, trebuie sa aiba grija cum isi vand imaginea.
Camelia: In primul rand, trebuie sa performeze. Asa cum am mai spus, performanta se poate face si fara prea multi bani, totul este sa aiba ambitie, sa isi doreasca sa ocupe treptele inalte ale podiumului si bineinteles sa aiba un bazin unde sa se pregateasca.
CSID: Cate antrenamente ai pe saptamana si cat dureaza?
Camelia: Antrenamente sunt multe, dar in bazin sunt 11 pe saptamana la care se adauga si antrenamente de pregatire fizica, alergare, streching. Un antrenament in apa dureaza aproximativ doua ore si jumatate.
CSID: Cat rezisti sa stai pe uscat fara sa inoti?
Camelia: Nu stiu, nu am stat niciodata atat cat mi-am dorit, adica sa am o vacanta mai mare de vreo 2, 3 saptamani. Si cand am avut 2 saptamani, atat avem noi vacanta intr-un an de pregatire, chiar simteam nevoia sa inot. Oricum in vacante mergem la mare sau undeva unde sunt piscine. Deci oricum inot. Nu-mi place sa stau la plaja, imi place soarele, dar eu vreau in apa.
CSID: Ca un pestisor…
Camelia: Chiar asa, sunt pestisor si ca zodie.
CSID: Care este dieta unui inotator de performanta?
Camelia: Ce sa zic, dieta unui inotator poate fi chiar criminala in sensul ca trebuie sa respecte liste cu diverse cantitati: 100 g de…, 50 g de… etc. Dar in ceea ce ma priveste, multumesc lui Dumnezeu, nu am probleme cu greutatea. Mananc absolut orice, chiar si dulciuri. De multe ori am avut probleme ca nu am luat in greutate.
CSID: Asta inseamna ca atunci cand vizitezi alte tari gusti din specialitatile culinare?
Camelia: Da, gust. Se intampla sa nu imi placa in anumite tari, dar oriunde as pleca, fie in cantonament, fie la concurs, stiu unde se gaseste supermarket-ul cel mai apropiat…
CSID: Ai o mancare preferata din bucataria internationala?
Camelia: Nu neaparat. Imi plac foarte mult mancarurile italienesti: pastele, lasagnia si pestele. Mai ales ca eu sunt din Braila si sunt invatata cu pestele. Plus ca imi plac foarte mult carnea de vita in sange si biftecul tartar.
CSID: Esti o dansatoare foarte buna, poate cine stie, la o viitoare editie a concursului „Dansez pentru tine” vei lupta pentru visul cuiva. Te-ar tenta?
Camelia: Tatal meu este un dansator foarte bun si a tinut sa stiu de mica sa dansez. De fiecare data cand merg cu parintii la vreo petrecere, imi iau pantofi comozi si mananc acasa pentru ca tatal meu chiar nu ma lasa sa stau nici macar 5 minute pe scaun. Imi place dansul si daca ar fi sa dansez pentru visul unei persoane, asa cum este la „Dansez pentru tine”, cred ca as face acest lucru.
CSID: Care este pretul performantei?
Camelia: Cred ca nu este foarte scump. Chiar daca in anumite momente ne gandim ca nu avem copilarie, mai tarziu iti dai seama ca acest lucru este benefic si ca inveti mult mai multe. Daca inainte am regretat aceste lucruri, pot sa zic ca, dupa acea medalie olimpica, chiar a meritat. La inceput crezi ca este un pret foarte mare. Chiar nu este asa, esti mult mai multumit si inveti mult mai multe.
CSID: La ce te gandesti cand inoti?
Camelia: Depinde de zi, de antrenament. Daca este unul in forta si iti doresti sa indeplinesti anumiti timpi, stai si te gandesti cum sa-ti faci ritmul de cursa. Daca este un antrenament foarte lung in care trebuie sa inoti 15-20 minute fara oprire, incepi sa te gandesti la mai multe probleme: la ce ai de facut acasa, poate chiar cateodata, incepi si sa canti… Insa in timpul unui concurs, te gandesti la ritmul tau, te uiti la adversare si te gandesti cum sa le ataci sau cand sa incetinesti.
CSID: Ce stil vestimentar adopti?
Camelia: Mai tot timpul sunt imbracata lejer si port pantofi de sport pentru ca sunt la antrenamente. Cred ca sport-casual ma reprezinta. Dar imi place sa ma imbrac si elegant, la anumite evenimente. Probabil ca, dupa ce o sa ma las de sport o sa adopt tinute mai elegante.
CSID: Ce se mai aude cu linia ta de vestimentatie?
Camelia: O voi lansa cat de curand, prefer sa nu spun prea multe acum. Linia exista, dar mai trebuie puse la punct anumite detalii. Va fi sport-casual.
CSID: Si cu hotelul plutitor pe Dunare?
Camelia: E o surpriza de ziua mea. Chiar si eu am aflat din ziar. Ce sa spun, este un lucru frumos, un lucru pe care mi l-am dorit. Trebuie sa incepem sa il aranjam sa fie gata pana termin cu sportul, dupa Olimpiada de la Beijing.
CSID: Ce o sa faci de Sarbatori?
Camelia: Nu voi putea pleca din Bucuresti pentru ca avem antrenamente chiar si pe 31 decembrie. Anul 2007 este dedicat in principal campionatului mondial din martie. Eu si colegii mei suntem bucurosi ca suntem acasa pentru ca au fost ani cand am petrecut Sarbatorile in cantonament cu aceiasi oameni, in aceeasi formula.
Foto: DRAGOS CRISTESCU