Probabil una dintre cele mai populare diete din ultimii ani, dieta cu supă de varză a avut perioada ei de glorie. Doamnele şi domnişoarele care vor să obţină o siluetă în timp record încă mai apelează la ea, de multe ori fără să ştie la ce riscuri se supun.
Ce alimente sunt permise?
Desigur, pe lângă 2 boluri de supă de varză fără grăsime de-a lungul zilei, dieta mai include o serie de alte alimente sărace în calorii: fructe, legume, lapte degresat şi anumite sortimente de carne, se beau cantităţi mari de apă şi se evită alcoolul. Supa de varză se prepară fără ulei, fără carne, doar cu legume neprimejdioase pentru siluetă, precum ceapa şi roşiile. Datorită faptului că se bazează foarte mult pe lichide şi crudităţi, corpul se detoxifică de-a lungul săptămânii şi se va debarasa, în principal, de retenţia de fluide.
În felul acesta se va observa o scădere rapidă în greutate, dar asta nu înseamnă că s-au eliminat în mod obligatoriu grăsimile. De asemenea, numărul redus de calorii consumate de-a lungul zilei va duce la o pierdere în greutate, normală de altfel, însă toate acestea vor reveni la normal după reintrarea în programul de alimentaţie obişnuită, care condusese înainte la acumularea de kilograme.
Riscurile dietei cu supă de varză
Cel mai mare risc la care se supun persoanele ce urmează această dietă este subnutriţia. Pentru că se ajunge de multe ori la mai puţin de 1.200 de calorii pe zi (în condiţiile în care o persoană sănătoasă nu ar trebui să scadă sub pragul de 1.800), există riscul de colaps.
Este o dietă monotonă, iar satisfacera tuturor nevoilor de nutriţie ale organismului este imposibilă, nu poţi avea suficientă energie în acest prag caloric infim. În plus, există un mare risc de apariţie a efectului yo-yo. Persoanele care ţin această dietă în mod repetat, slăbesc rapid şi se îngraşă la fel de rapid, ajungând să sufere, de multe ori, de tulburări metabolice.
De reţinut: rezultatele dietei cu supă de varză nu sunt de durată. Dacă vreţi să vă schimbaţi total aspectul, să scăpaţi definitiv de kilogramele în plus, schimbaţi-vă obiceiurile alimentare din rădăcini şi menţineţi-le în limite sănătoase. În felul acesta, se poate obţine o siluetă fără riscuri pentru sănătate, căci organismul primeşte toate elementele nutritive de care are nevoie.