În pieţe, a început nebunia, nebunia aia frumoasă, gustoasă şi sănătoasă care a cotropit toate tarabele. Dar dintre culori şi parfumuri, cu adevărat ameţitor este cel de căpşuni.
Or fi n-o fi stropite, parcă nici nu te mai gândeşti când realizezi cât de dor ţi-a fost de ele. Şi ce deserturi minunate ţi-ar putea popula frigiderul şi papilele.
Cine a avut bunici la ţară ştie că cele mai bune căpşuni sunt cele mâncate în grădină, direct din tufele verzui, presărate cu minuscule puncte roşiatice, extrem de aromate. Şi cine şi-a petrecut verile la ţară, îşi aduce aminte că bunica făcea pe loc o îngheţată delicioasă, cu smântână proaspătă, desert care ar face invidios orice chef bucătar.
Aşa că ar fi cazul să vă consolaţi cu gândul că pe tarabe nu au cum să ajungă căpşuni sută la sută curate decât dacă au fost culese în ziua respectivă. Oricum ar fi, mirosul apetisant şi gustul dulce le fac irezistibile, numai bune de mâncat simple la micul dejun sau cu un iaurt de capră cu 3 la sută grăsime sau alături de un pumn de musli.
Şi de ce nu le-aţi savura pe post de gustare, pe la ora 4, pe o terasă, înfruntând canicula? Ba mai mult, le puteţi transforma uşor în sosuri delicioase pentru prăjituri raw din caju şi smochine sau le puteţi înveli în ciocolată topită pentru a da un plus de savoare vieţii de cuplu?
Ca să nu mai spun că acum căpşunile pot fi ingredientul de bază al unui cocteil antiaging cu portocală, miere şi apă de cocos? Sau al unui sorbet light, făcut din fructe, miere şi puţin alcool?
Plăcerea de a savura căpşunile vine la pachet cu multe beneficii. Că sunt sau nu demonstrate riguros, ştiinţific, asta e mai puţin important. Cert este că în afară de potenţialul lor alergen, căpşunile se bucură de un renume în rândul remediilor naturale pentru menţinerea unui nivel optim al colesterolului datorită conţinutului de fibre.
Apoi sunt lăudate pentru că pot regla nivelul glicemiei şi pot fi aliate importante ale sistemului imunitar.
Cât despre antioxidanţi, substanţe care combat acţiunea toxinelor din corp, cred că s-au scris tone de cărţi, dar merită să reamintim faptul că un consum constant de legume şi fructe bogate în aceste elemente, printre care şi căpşunile, previne procesul inflamator din corp, un precursor al proceselor maligne.