Pentru cozonaci, cea mai bună făină este, în general, făina de grâu tip 000 (făină albă de panificație, foarte fină), care are un conținut ridicat de proteine (gluten), esențial pentru a obține o aluat elastic și pufos. Făina tip 000 este perfectă pentru rețete care necesită aluat dospit, cum ar fi cozonacii, pâinea sau chiflele.
Nu este obligatoriu ca pe eticheta făinii să scrie explicit „pentru cozonaci”, însă este important ca făina să fie de tip 000 sau de panificație. Unele mărci de făină oferă informații suplimentare pe etichetă despre utilizarea ideală (pentru pâine, pentru cozonaci, pentru prăjituri etc.), dar în general, făina tip 000 este suficientă pentru cozonaci. Dacă eticheta menționează că este făină pentru panificație sau pentru produse dospite, e un semn bun că este potrivită.
În concluzie, pentru cozonaci, alege făină de tip 000 sau una specială pentru panificație, iar eticheta nu trebuie neapărat să menționeze „pentru cozonaci”. Cel mai important este să ai o făină cu un conținut ridicat de gluten, care să ajute la creșterea și pufosenia aluatului.
Sursă foto: Shutterstock.