Fructele sunt, în mod sigur, unul dintre darurile cele mai de preț pe care ni le oferă natura. Cu toate acestea, mulți dintre noi nu le prețuim, din păcate, la adevărată lor valoare.
Consumul regulat de fructe ajută organismul. Acestea conțin o mulțime de vitamine și minerale, atât de necesare unui stil de viață sănătos și echilibrat.
Jennifer Di Noia, PhD și profesor la Universitatea William Paternson, a analizat cantitățile a 17 nutrienți vitali care se găsesc în alimente. Specialista a comparat proporția de nutrienți precum vitamina A, B12 sau fibre cu numărul de calorii. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât un aliment este mai sănătos, potrivit acesteia.
Surpriză! Un singur aliment a reușit să ofere 100% din nutrienții zilnici cu 100 de calorii: LĂMÂIA.
Da, din cele 41 de alimente examinate care îndeplineau criteriile, au existat doar șapte tipuri de fructe. Lămâia a ajuns pe locul 28. Iar asta o face cel mai sănătos fruct din lume.
Lămâile sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de vitamina C. Acestea pot fi deosebit de utile în menținerea și îmbunătățirea sănătății inimii, datorită potențialului lor de a scădea nivelul lipidelor din sânge și tensiunea arterială.
Pe baza rezultatelor unor studii, oamenii de știinta au constatat, de asemenea, că anumite substanțe conținute de lămâi pot preveni acumularea de kilograme în plus.
În plus, alte studii au arătat că acidul citric din lămâie are capacitatea de a trata pietrele la rinichi.
Citește și: 4 beneficii extraordinare ale apei cu lămâie
Capșunile sunt foarte bogate nutritiv, având un conținut ridicat de vitamine și minerale. Fructul are un indice glicemic foarte scăzut, făcându-l ideal pentru cei care se îngrijesc de propria greutate corporală și pentru diabetici.
Conținutul ridicat de antioxidanți poate reduce riscul bolilor cronice și pot ajuta la prevenirea cancerului. Capșunile sunt foarte bogate în vitamina C, mangan, folat și potasiu.
Pe lângă lămâi, și alte citrice au intrat în top. Grepfrutul portocaliu, lime și roz a intrat în locurile 33, 34 și 35. Grepfruitul alb este și el pe locul 41. Grapefruit-ul conține o cantitate importantă de vitamina C, un nutrient care întărește imunitatea organismului, dar și vitamina A, un nutrient care susține bună funcționare a sistemului imunitar.
Pe lângă aceste vitamine, fructul mai conține și vitamine B, zinc, cupru și fier, care promovează sănătatea organismului.
Murele au ajuns pe locul 38 dintre cele mai sănătoase alimente. Acestea reprezintă o sursă excelență de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K, mangan și fier. Aceste substanțe nutritive esențiale ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar, a vederii, a sănătății osoase și a nivelului de energie. Murele, ca și alte fructe de pădure, sunt bogate în fibre.
SURSA: TIME Magazine