Care este semnificația codului misterios aflat într-un oval alb pe ambalajele unor produse precum mezeluri sau smântână

  • Publicat:
Care este semnificația codului misterios aflat într-un oval alb pe ambalajele unor produse precum mezeluri sau smântână

Pe ambalajele unor produse precum mezeluri sau smântână există un cod scris într-un oval. Acesta este cel mai adesea cu litere negre sau albastre și oferă informații importante pentru consumatori. Deci, ce reprezintă acest cod și ce putem afla dacă îl descifrăm?

Codul este, de fapt, marca de identificare și de conformitate pentru consum

Codul înscris într-un oval de pe produsele alimentare este cunoscut oficial ca marca de identificare și de conformitate pentru consum („identitäts- und Genusstauglichkeitskennzeichen”) și este obligatoriu pentru firmele care lucrează cu produse alimentare de origine animală și care necesită autorizație. Printre aceste produse se numără carnea și produsele din carne, laptele și produsele lactate, ouăle și produsele din ouă, produsele din pește, melcii, scoicile, organele, grăsimile animale, gelatina și colagenul.

Ce înseamnă cifrele și literele de pe cod

  • Două litere: Reprezintă abrevierea țării de producție, de exemplu „DE” pentru Germania.
  • Două litere și o serie de cifre: Aceasta este numărul de autorizare al unității, format din abrevierea landului în care se află unitatea și o serie numerică.
  • Două litere: Abrevierea pentru Comunitatea Economică Europeană – pentru produsele germane, este „EG”, indicând că marca este unitară și valabilă în întreaga UE. Alte abrevieri sunt „CE” pentru Franța, Portugalia, Spania, Italia și România și „EC” pentru Anglia.

O listă completă a abrevierilor fiecărei țări producătoare poate fi găsită pe site-ul BVL.

Această marcă de pe ambalajele alimentare furnizează informații valoroase nu doar pentru consumatori, dar și pentru autoritățile de supraveghere. Prezența acestei mărci indică faptul că unitatea care a prelucrat sau ambalat produsul respectă standardele de igienă impuse la nivelul Uniunii Europene și este supusă controlului.

Sursă foto: www.bvl.bund.de

CITEȘTE ȘI: Știai care sunt cele mai bune ouă pentru consum? Ce înseamnă, de fapt, codul de pe ouăle din supermarket

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian