Atât gălbenușul galben, cât și cel portocaliu sunt sănătoase și nutritive, însă diferențele dintre ele se datorează alimentației găinilor care le-au produs și nu neapărat unei diferențe semnificative în valoarea lor nutritivă.
Gălbenușul galben provine de la găini hrănite mai ales cu porumb sau cereale care au un conținut mai mic de carotenoizi (pigmenți care dau culoare galbenă sau portocalie alimentelor).
Gălbenușul portocaliu este obținut de la găini care consumă o dietă bogată în alimente care conțin carotenoizi, cum ar fi morcovii, ardeii sau lucerna. Acești carotenoizi, în special luteina și zeaxantina, sunt antioxidanți puternici care ajută la protejarea ochilor.
Gălbenușul portocaliu ar putea fi ușor mai benefic din punct de vedere al conținutului de antioxidanți, în special luteina și zeaxantina, care sunt esențiale pentru sănătatea oculară. De asemenea, un gălbenuș portocaliu poate conține și mai multă vitamina A, care este importantă pentru imunitate și sănătatea pielii.
Gălbenușul galben, deși nu conține la fel de mulți carotenoizi, este totuși o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase, vitaminele D și B12, precum și minerale esențiale precum fierul și fosforul.
Dacă vrei beneficii pentru ochi și un aport mai mare de antioxidanți, alege gălbenușul portocaliu, deoarece acesta are un conținut mai mare de luteină și zeaxantină.
Dacă vrei să te concentrezi pe un aliment de bază și ușor accesibil, gălbenușul galben rămâne o alegere sănătoasă, mai ales dacă provine de la găini crescute natural, cu o dietă echilibrată.
Indiferent de culoare, este important să alegi ouă provenite de la găini crescute în condiții bune, hrănite cu o dietă sănătoasă, deoarece astfel vei beneficia de cel mai bun conținut nutritiv. O dietă variată și echilibrată pentru găini, care include alimente precum semințe de in sau verdeață, poate influența calitatea ouălor.
Citește și: Ce culoare trebuie să aibă, de fapt, gălbenușul de ou ca să fie de calitate
FOTO: Shutterstock