Gustul deosebit de delicios, precum și lista de beneficii pe care le aduce cu sine, au clasat fisticul în topul listei de alimente sănătoase. Aceste semințe comestibile ale arborelui „Pistacia vera” conțin grăsimi sănătoase și sunt o sursă bună de proteine, fibre și antioxidanți. Mai mult, fisticul conține mai mulți nutrienți esențiali și pot ajuta la pierderea în greutate și la sănătatea inimii. Iar lista beneficiilor poate continua. Iată care sunt printre cele mai importante!
Fisticul este extrem de hrănitor, astfel că el conține: carbohidrați, fibre sățioase, proteine, potasiu, fosfor, vitamina B6, cupru, mangan. Fisticul este unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina B6, vitamină extrem de importantă la rându-i pentru mai multe funcții, inclusiv reglarea zahărului din sânge și formarea hemoglobinei.
Antioxidanții sunt vitali pentru sănătatea noastră. Fisticul conține mai mulți antioxidanți decât majoritatea altor nuci și semințe. Are un conținut ridicat de luteină și zeaxantină, antioxidanți de o importanță majoră în sănătatea ochilor.
Fisticul reprezintă o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. Astfel, 100 de gr de fistic crud conțin 44 gr de grăsimi, din care 23,3 gr sunt monosaturate, iar 13,5 de gr sunt polisaturate. Acest raport benefic de acizi grași este de real ajutor în prevenția bolilor de natură cardiovasculară, consumul de grăsimi monosaturate fiind asociat cu o incidența mai scăzută a acestor boli.
Persoanele care consumă în mod frecvent fistic prezintă o greutate corporală mai normală și mai sănătoasă, dar și o rată de obezitate mai scăzută în comparație cu cele care evită consumul acestor semințe, spun specialiștii.
Fisticul este de folos în menținerea sub control a greutății corporale, fapt datorat conținutului său ridicat de proteine și grăsimi sănătoase, dar și al fibrelor atât de sățioase și de hrănitoare.
Fibrele din fistic au și ele un rol extrem de important în protecția tractului digestiv – lucru pe care foarte puține persoane îl conștientizează. Acestea sunt responsabile pentru:
Cei care se confruntă cu anemia cauzată de deficiența fierului pot obține numeroase beneficii în urma includerii fisticului în dieta lor zilnică. Fisticul reprezintă o bogată sursă de cupru, un oligoelement foarte valoros care facilitează absorbția fierului, producând astfel un efect antianemic superior.
Fisticul este un real ajutor în menținerea sănătății osoase și a dinților datorită mineralelor conținute – magneziu, fosfor și calciu. Beneficiile aduse de nutrienții prezenți în semințele de fistic ajută la prevenirea deteriorării dinților, reducând în egală măsură și riscul de fracturi sau de osteoporoză.
Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, bbcgoodfood.com