Care sunt cele mai sănătoase mezeluri. Mihaela Bilic a deslușit misterul: „Carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime”

Nutriționistul a dat câteva exemple.
  • Publicat:
Care sunt cele mai sănătoase mezeluri. Mihaela Bilic a deslușit misterul: „Carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime”

Mezelurile sunt produse, de obicei, din carne procesată. Ele pot conține și cantități ridicate de sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari, care pot fi dăunătoare în timp. Aici putem vorbi de salamuri, cârnați, șuncă, bacon și alte produse alimentare. Dar cât sunt de sănătoase pentru consum? Medicul Mihaela Bilic a explicat care sunt cele mai bune mezeluri de pe piață! 

Care sunt cele mai sănătoase mezeluri

Românii adoră să consume mezeluri în cantități mari, mai ales la micul dejun. Cine poate refuza un sandwich cu salam sau șuncă presată? Totuși, atunci când cumpărați mezeluri, trebuie să le alegeți pe cele mai proaspete şi mai puţin dăunătoare pentru organism. S-a dovedit că consumul excesiv de carne procesată poate crește riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul colorectal, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Citește și: 5 alimente care se strică foarte repede chiar și dacă stau la frigider

Mihaela Bilic vine cu sfaturi prețioase

Cu toate acestea, Mihaela Bilic recomandă să consumăm mezeluri, pentru că acestea conțin super-carne. Însă nutriționistul a precizat că trebuie să optăm pentru mezelurile crud-uscate, cele asupra cărora nu s-a intervenit cu diferite substanțe.

Mezelurile sunt un fel de super-carne, adică pe unele tichete producătorii și scriu asta. Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust.

Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame.”, a dezvăluit Mihaela Bilic, la emisiunea Doctor de bine.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News