Calorii putine contra migrene, insomnii sau afectari ale ficatului – acestea sunt cele mai frecvente efecte adverse ale indulcitorilor artificiali, sustin medicii. Indulcitorii sunt alternative ale zaharului, care contin mult mai putine calorii, insa, atunci cand sunt consumati in cantitati mari, au efecte negative, din cauza substantelor chimice pe care le au in compozitie.
Initial, indulcitorii artificiali au fost produsi pentru a raspunde necesitatilor persoanelor bolnave de diabet, precum si celor care urmeaza un regim de slabit si doresc sa limiteze aportul de calorii.
Unul dintre cei cinci indulcitori artificiali aprobati in prezent de catre FDA (Food and Drug Administration – organismul american raspunzator de avizarea oricarui produs medical sau alimentar) este aspartamul.
Asparatamul este frecvent intalnit in compozitia produselor alimentare, iar efectele adverse (atacuri de panica, migrene, ameteli, etc.) apar in urma unui consum excesiv, mai ales atunci cand inlocuim apa cu sucul.