Carențele care ne fac să mâncăm multe dulciuri. 4 vitamine și minerale care opresc pofta de zahăr

  • Publicat:

Pofta de zahăr poate fi cauzată și de carențele nutriționale, motiv pentru care, dacă ai mânca non-stop dulciuri, ar fi bine să îți corectezi un pic dieta. Spre exemplu, un deficit de crom este adesea cauza ce determină pofta de zahăr, dar și stările de oboseală sau chiar depresia.

Chiar dacă ne satisfacem pe moment pofta de dulce, problema rămâne și se tot face remarcată, zi după zi, mai ales pe cântar. Prin urmare, dacă vrem să alungăm pofta de zahăr pentru totdeauna, trebuie să luăm măsuri în ceea ce privește carențele nutriționale.

În continuare detaliem care sunt vitaminele și mineralele de care ai putea duce lipsă dacă poftești mereu la ceva dulce și alimentele care conțin acești nutrienți, pe care trebuie să le consumi mai des. Pentru că suplimentele nu sunt întotdeauna soluția!

Pofta de zahăr și lipsa de crom

Cromul joacă un rol foarte important în secreția de insulină și reglarea nivelului de zahăr din sânge. Dacă nu mâncăm suficiente alimente bogate în acest mineral, riscăm să ne confruntăm cu rezistența la insulină, care determină pofta de zahăr.

De asemenea, cromul este implicat în metabolismul glucidelor, lipidelor şi acizilor nucleici. Așadar, este un mineral care joacă un rol esențial și în prevenirea diabetului zaharat de tip 2.

În afară de pofta de dulce, carența de crom se manifestă și prin: somnolență, amețeală, sete excesivă, oboseală, anxietate.

Pe termen lung, deficitul de crom este asociat cu un risc crescut de afecțiuni cardiace, tulburări neurologice și tulburări ale metabolismului glucidic şi lipidic (colesterol crescuttrigliceride mărite).

Alimente bogate în crom: broccoli, carne de vită, carne de curcan, prune uscate, stafide, ouă, nuci, struguri sau suc natural de struguri, portocale, cereale integrale, cartofi, usturoi, ciuperci, semințe de dovleac, ovăz, fasole verde, roșii, salată verde, busuioc.

Deficitul de magneziu și mâncatul emoțional

Magneziul este un mineral cu numeroase funcții importante în organism. Printre altele, magneziul asigură bună funcționare a sistemului nervos și muscular, reglează nivelul glicemiei și este esențial pentru starea de bine și un somn odihnitor.

Dacă ducem lipsă de magneziu, foarte probabil vom avea o poftă necontrolată de a mânca ceva dulce, ca urmare a stărilor de nervozitate și neliniște care „se cer” calmate cu zahăr. Altfel spus, mâncăm pe fond emoțional, dar cauza e de fapt deficitul nutrițional.

În afară de pofta de dulce, carența de magneziu se poate manifesta prin cârcei, crampe musculare, tremurături, oboseală, slăbiciune musculară, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, transpirație excesivă în timpul nopții, furnicături, amorțeala mâinilor sau a picioarelor, căderea excesivă a părului, bătăi neregulate ale inimii (aritmii), oase fragile, tensiune crescută, apatie, sentimente de neputință, de singurătate apăsătoare, depresie, anxietate, insomnie.

Alimente bogate în magneziu: nuci (migdale, caju, arahide, alune de pădure, fistic etc.), tărâțe, germeni de grâu, semințe de dovleac, semințe de susan, semințe de in, semințe chia, semințe de floarea-soarelui, semințe de cânepă, fulgi de ovăz, hrișcă, quinoa, fasole, năut, linte, mazăre, spanac, rucola, banane, avocado.

Carența de vitamina B6 ne împinge spre dulciuri

La fel ca în cazul magneziului, vitamina B6 joacă un rol important în ceea ce privește sistemul nervos. Această vitamină contribuie la producerea serotoninei, melatoninei, adrenalinei, dopaminei, foarte importante pentru echilibrul emoțional.

Lipsa de vitamina B6 poate duce la depresie și nivel scăzut de energie, ceea ce poate declanșa pofta de zahăr, ca un mecanism de compensare a stării emoționale fragile.

De asemenea, deficitul de vitamina B6 slăbește imunitatea, agravează stările neplăcute la menstruație (irascibilitate, oboseală, dureri de cap, de spate, de burtă), favorizează anemia și bolile cardiovasculare.

Alimente bogate în vitamina B6: avocado, banane, ardei gras, broccoli, cartofi, conopidă, mazăre, morcovi, sparanghel, carne de pui, de curcan, de vită, de porc, peşte şi ouă.

Lipsa de zinc dereglează gustul

Zincul este un mineral important pentru imunitate, reglarea secreției de insulină și metabolizarea substanţelor nutritive.

Însă acest mineral este esențial și pentru percepția gustului și a mirosului, motiv pentru care, dacă ducem lipsă de zinc, s-ar putea ca mâncarea și dulciurile în special să nu ni se pară suficient de… dulci. Astfel, ajungem să mâncăm din ce în ce mai mult zahăr, iar efectele nu sunt deloc plăcute: îngrășare rapidă, carii dentare, inflamații în corp, îmbătrânire prematură și risc crescut de boli cronice.

Alte simptome ale deficitului de zinc, în afară de pofta de dulce, sunt căderea părului, tremurul mâinilor, diareea, răcelile frecvente, depresia, letargia, tulburările de memorie, dermatita (eczeme, iritații ale pielii), tulburările erectile, petele albe pe unghii, vindecarea lentă a rănilor, vederea neclară și ceața cerebrală.

Alimente bogate în zinc: carne de porc, vită, miel, stridii, crab, midii, creveţi, năut, linte, fasole verde, semințe de cânepă, de dovleac, de susan sau de in, caju, migdale, alune de pădure, muguri de pin, brânză, lapte, ouă, quinoa, chia, amaranth, orez brun, ovăz, cartofi albi, cartofi dulci, varză kale ciocolată neagră.

În concluzie, poți învinge pofta de zahăr cu puțină motivație și corectând carențele nutriționale. Beneficiile renunțării la dulciuri cu siguranță se vor face resimțite, așa că efortul merită din plin!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”