Adepta unui stil alimentar raw vegan în proporţie de 70%, Carmen Negoiţă le propune celor care îşi doresc să ţină post săptămâna această o serie de reţete delicioase, nepreparate la foc, ce sunt nu doar sănătoase şi prietene cu silueta, dar respectă şi regulile postului alimentar.
Astfel, de luni până sâmbătă inclusiv, Carmen Negoiţă a întocmit un meniu zilnic săţios şi extrem de delicios, pe care, cu ingredientele necesare, oricine îl poate realiza acasă.
„Am realizat un meniu delicios şi sănătos pentru fiecare zi a săptămânii. Meniul diferă de la o zi la altă, astfel că devine o adevărată bucurie să aştepţi următoarea masă a zilei.
L-am gândit astfel:
Mic dejun:
În prima ora bem două pahare de apă pe stomacul gol. După o jumate de ora, bem un green smothie.
Completăm cu 150 de grame de brânză de caju, 50 de grame de crackers realizaţi din fulgi de ovăz, fulgi de hrişca, susan, tărâţe psyllium, mac, ulei de măsline, oregano, miere.
Prânz:
Spaghete din dovlecei cu avocado şi sos pesto (200 gr, fără a fi gătite pe foc)
Pătrăţica de mentă cu ciocolată, spirulină şi cânepă
Cină
Supă de spanac – 250 gr
Mic dejun
Milkshake energizant – 500 ml din banană, curmale, caju, vanilie, scorţişoară, măca, lucuma.
Baton energizant din caju, curmale, seminţe de floarea soarelui, merişoare, goji, fulgi de ovăz, tărâţe psyllium.
Prânz
Supă din bureţi de fag – 200 gr
Cină
Salată tabule 100 gr (roşii cu pătrunjel)
Guacamole 150 gr
Crackers 50 gr (din fulgi de ovăz, fulgi de hrişca, susan, tărâţe psyllium, mac, ulei de măsline, oregano, miere).
Mic dejun
Smothie de ananas 500 ml
Salată de crudităţi 150 gr
Prânz
Supă de cocoş 250 gr
Hamburger cu „cartofi prăjiţi” din gulie – 200 gr
Cină
Salată verde 250 gr
Mic dejun
Limonadă cu mentă, ghimbir şi goji 500 ml
Pastă de măsline kalamata 150 gr
Crackers 50 gr (din fulgi de ovăz, fulgi de hrişca, susan, tărâţe psyllium, mac, ulei de măsline, oregano, miere).
Prânz
Spaghete cu sos de roşii 200 gr
Tort Choco Cunchy
Cină
Salată verde 200 gr
Mic dejun
Pastă de pătrunjel 150 gr
Crackers 50 gr (din fulgi de ovăz, fulgi de hrişca, susan, tărâţe psyllium, mac, ulei de măsline, oregano, miere).
Cupcake cu fructe de pădure
Prânz
Supă de mazăre 250 gr
Lasagna 200 gr
Cină
Salată de ciuperci 250 gr
Sâmbătă
Mic dejun
Brânză de caju 100 gr
Crackers (din fulgi de ovăz, fulgi de hrişca, susan, tărâţe psyllium, mac, ulei de măsline, oregano, miere).
Prânz
Pizza raw vegană
Pătrăţica de ciocolată
Cină
Protein Salad 200 gr
De câţiva ani încoace consum din ce în ce mai puţină carne şi produse de origine animală. În prezent, cam 70% din alimentaţia mea zilnică presupune produse vegane. M-am documentat însă mult pentru a înţelege acest stil de viaţă, pentru a şti ce alimente sunt benefice şi mai ales în ce combinaţii. În plus, am învăţat şi am experimentat noi şi noi reţete care să fie nu doar sănătoase, ci şi gustoase.
Raw vegan, sau raw gourmet, aşa cum avem noi la Rawyal, înseamnă tranziţia de la mâncarea nesănătoasă, gustoasă din pricina aditivilor şi a potentatorilor de arome, la mâncare verde, naturală, crudă, direct din natură.
Asta nu înseamnă doar legume şi fructe, ci o serie de alimente naturale care, îmbinate, şi preparate la rece, sunt delicioase şi, pentru că nu le preparam la foc, la temperaturi înalte, îşi păstrează toţi nutrienţii de care are nevoie organismul. Tranziţia de la stilul alimentar ce abundă în carne şi produse de origine animală la cel vegan este bine să se facă treptat.
Aşa am procedat şi eu, timp în care am descoperit ce anume îi face bine organismului meu. I-am ascultat dorinţele, neplăcerile şi, în timp, am ajuns la un echilibru ideal.
Preparatele raw sunt foarte gustoase şi săţioase. Spre exemplu, în loc să mănânc dimineaţă mezeluri, brânzeturi şi tot felul de alimente grele, pot consumă o singură felie de tort raw care este atât de săţioasă încât îmi ajunge până spre după-amiază. Are toate ingredientele de care organismul are nevoie.
În plus, pentru că fac mult sport, consum smoothie-uri cu superalimente şi salate proteice care îmi dau energia necesară pentru a face efort. Superalimentele înseamnă spirulină, maca, kale, clorela, cele care alcalinizează organismul şi intensifica arderile, lămâie, kiwi, mentă şi ghimbir”, declară Carmen Negoiţă.