Carne de miel: cât mâncăm de Paște și cu ce o combinăm explică un nutriționist celebru

Preparatele culinare pe bază de carne de miel sunt o tradiție respectată de majoritatea românilor în fiecare an, de sărbătorile de Paști.
  • Publicat:
Carne de miel: cât mâncăm de Paște și cu ce o combinăm explică un nutriționist celebru
Foto: shutterstock

Preparatele culinare pe bază de carne de miel sunt o tradiție respectată de majoritatea românilor în fiecare an, de sărbătorile de Paști. Fie că vorbim de drob, friptură sau ciorbă de miel, consumul acestui tip de carne ar trebui să fie limitat pentru a nu declanșa probleme de sănătate, nu doar de ordin digestiv.

Nutriționistul Gianluca Mech spune ce cantitate de carne de miel și în ce combinații este recomandat să consumăm astfel încât să nu avem probleme de sănătate.

„Consumul excesiv de carnea roșie (vită, miel, oaie) nu este recomandat nimănui, deoarece, pe termen lung, poate duce la apariția unor afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul și anumite tipuri de cancer”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Câtă carne de miel putem să mâncăm la o masă?

„Dacă ne dorim ca mielul să se regăsească pe masa de Paște, îl putem pregăti și consuma, dar sub nicio formă să ne bazăm planul alimentar din aceste zile doar pe baza acestui tip de preparate. Trebuie să avem grijă la cantitățile pe care le consumăm. Spre exemplu, la masa de prânz, recomand o porție de maximum 100 de grame de carne de miel preparată la cuptor, cu cât mai puțin ulei. Carnea nu trebuie să fie arsă, deoarece asta crește riscul de apariție a unor boli nedorite”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

În ce combinații putem mânca carnea de miel?

„Este recomandat să consumăm carnea de miel alături de legume, fie că vorbim despre o salată ori legume preparate pe grătar sau la cuptor. De exemplu, putem alege o porție de morcovi, conopidă, dovlecei sau vinete la cuptor. De asemenea, am putea alege o salată verde sau una de vară, răcoroasă și aromată grație legumelor pe care alegem să le punem în ea. Dacă vrem să mâncăm carnea de miel cu cartofi, aceștia nu trebuie să fie prăjiți. Putem vorbi despre cartofi natur sau cartofi la cuptor, în cantități moderate”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.

Mâncăm miel alături de pâine? 

„Este bine să ținem cont că masa de Paște este oricum compusă din alimente mai grele, în special dacă am ținut post în săptămânile anterioare. Dacă vreți să vă răsfățați papilele cu preparate tradiționale, renunțați pe cât posibil la pâine în această perioadă. Sau mâncați maximum o felie de pâine obținută din 100% făină de grâu integral. Aceasta conține fibre care ajută la o mai bună digestie”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Putem înlocui carnea de miel cu friptura de curcan

„O idee foarte bună atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă, ar fi să încercați să înlocuiți carnea roșie de miel cu carne albă. Spre exemplu, o friptură de curcan care este delicioasă și totodată mai sănătoasă decât cea de miel”, încheie nutriționistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News