Carnea de porc și cea de vită sunt opțiuni populare pentru cină, fiind surse excelente de proteine. Totuși, fiecare poate aduce beneficii diferite pentru persoanele care doresc să slăbească sau care sunt implicate în antrenamente fizice.
Ambele tipuri de carne sunt pline de proteine, gustoase, satisfăcătoare și versatile. Dacă alegi bucăți slabe și controlezi porțiile, ele pot fi sărace în grăsimi saturate și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă, spun dieteticienii.
Persoanele care încearcă să slăbească sau să își controleze greutatea pot beneficia și ele de pe urma acestor tipuri de carne, fiind sățioase și oferind un număr mai mic de calorii. Atât carnea de porc, cât și cea de vită sunt surse excelente de proteine complete, dar fiecare are punctele sale forte în ceea ce privește nutriția, explică Patricia Bannan, dietetician înregistrat din Los Angeles și autoare a cărții „From Burnout to Balance”.
Mai mult, „modul de preparare poate influența în mod semnificativ valoarea nutrițională a cărnii”, spune Bannan.
Ca mulți americani, dieteticianul Elisabetta Politi discută adesea despre care carne ar trebui să o gătească pentru cină. Așadar, care este mai sănătos: carnea de porc sau carnea de vită? Iată ce spun experții.
Carnea de porc este o sursă bună de proteine, vitamina B12 și tiamină, precum și de minerale — în special fier heme, care este bine absorbit de organism, explică Politi.
Vitamina B12 ajută la menținerea sănătății celulelor sanguine și nervoase, în timp ce tiamina (cunoscută și ca vitamina B1) este esențială pentru un metabolism sănătos.
Proteinele sunt importante pentru sațietate, repararea țesuturilor și creșterea musculară. Fierul este necesar pentru producerea de celule sanguine roșii sănătoase care transportă oxigenul în întregul corp, conform National Institutes of Health.
Carnea de porc este considerată o carne roșie, conform Departamentului de Agricultură al SUA.
Ambii dieteticieni recomandă mușchiul de porc ca fiind cea mai sănătoasă și gustoasă parte.
„Mușchiul de porc este, de fapt, una dintre cele mai slabe surse de proteine disponibile — comparabil cu pieptul de pui fără piele”, spune Bannan.
„Este o alegere excelentă pentru persoanele care își urmăresc caloriile și doresc să mențină un aport de proteine.”
O porție de 85 de grame de mușchi de porc conține:
Coastele de porc sunt, de asemenea, o alegere excelentă, adaugă Politi. Ea recomandă să alegi bucăți slabe, cu condiția ca grăsimea să poată fi îndepărtată. Mușchiul și carnea de porc sunt sărace în grăsimi saturate, spune ea.
În general, căutați bucăți cu minim de grăsime vizibilă și „bucăți din mușchi,” care sunt, de obicei, cele mai slabe, sfătuiește Bannan.
Este recomandat să limitați tipurile de carne de porc procesată, cum ar fi baconul sau șunca, spun dieteticienii. Acestea sunt mai bogate în sare și sunt procesate cu nitrați și nitriți, adaugă Politi.
Carnea procesată poate crește riscul de cancer și ar trebui consumată cu moderație, dacă nu chiar deloc, conform American Cancer Society.
Carnea de vită este, de asemenea, o sursă bună de proteine complete, vitamine și minerale. Este excelentă la conținutul de vitamina B12 și furnizează mai mult fier decât carnea de porc, notează dieteticienii.
„Carnea slabă de vită este una dintre cele mai concentrate surse de fier ușor absorbit de organism, ceea ce este deosebit de important pentru femeile care menstruază și pentru sportivi”, spune Bannan.
„O singură porție poate furniza până la 15% din necesarul zilnic de fier”. Atunci când servești carne de vită, ea recomandă asocierea acesteia cu alimente bogate în vitamina C, care ajută corpul să absoarbă fierul. Opțiuni bune sunt ardeii grași galbeni și legumele cu frunze verzi închise, care oferă atât fier, cât și vitamina C.
Carnea de vită este carne roșie. Este mai bogată în grăsimi saturate decât multe alte proteine, așa că este important să cumperi tăieturi slabe, spune Politi.
Dieteticienii recomandă să căutați tăieturi slabe din „mușchi” sau „spată”. În ceea ce privește gradele de calitate ale cărnii de vită, care indică calitatea cărnii, este recomandat să cumperi „Choice” sau „Select” în loc de „Prime” pentru mai puțină grăsime, sfătuiește Bannan.
Carnea tocată de vită slabă poate fi, de asemenea, o opțiune sănătoasă, spune ea. Alegeți carne de vită tocată cu cel puțin 85% carne slabă, conform American Heart Association. De asemenea, puteți cumpăra carne de vită cu 90% carne slabă sau mai mult, adaugă Bannan.
Răspunsul depinde de nevoile și obiectivele fiecărei persoane. Carnea de porc și carnea de vită au un profil nutrițional similar, dar există trei diferențe majore de nutriție între cele două.
Carnea de vită este o sursă mai bună de fier și vitamina B12 decât carnea de porc, spune Politi. „Pentru sportivi, carnea slabă de vită poate fi deosebit de benefică datorită conținutului ridicat de fier, care susține transportul oxigenului în timpul exercițiilor fizice”, adaugă Bannan.
În schimb, carnea de porc tinde să fie mai slabă decât carnea de vită, așa că mușchiul de porc poate fi o opțiune mai bună pentru pierderea în greutate, deoarece este sățios cu mai puține calorii, spune ea.
Aceasta este carnea pe care Politi o preferă. „Sunt mai predispusă să cumpăr carne de porc deoarece este mai ieftină și sunt mai pricepută în a o găti. Dacă am invitați, de obicei întreb pentru preferințele alimentare sau alergiile lor, deoarece mulți preferă să nu mănânce carne de porc sau carne roșie în general”, spune ea.
O porție de carne din ambele tipuri este de aproximativ 85-113 grame, adică cam cât o palmă a unei femei sau o pachet de cărți. Politi sugerează să nu consumați mai mult de 227 grame de carne roșie pe săptămână.
Conținutul de calorii și grăsimi al cărnii de porc și vită depinde de tăietura aleasă și de metoda de preparare, spun ambii dieteticieni. Grătarul, coacerea, prăjirea la aer și prăjirea în tigaie cu minim de ulei sunt metodele de preparare recomandate.
Completează restul farfuriei cu legume cu frunze verzi închise, legume bogate în fibre și cereale integrale pentru a crea o masă sănătoasă, spune Bannan.
„Dacă sunt consumate cu moderație și asociate cu alimente sănătoase, atât carnea de porc, cât și cea de vită pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă”, adaugă ea.
„Amestecând-o cu alte surse de proteine, fie că sunt pește sau proteine de origine vegetală, cum ar fi lintele, îți vei diversifica dieta din punct de vedere al calității nutriționale.”
Sursa: today.com
Sursa foto: Shutterstock