Milioane de oameni au
renuntat definitiv la carnea de vita sau la cea de porc si au
trecut la carnea de pui, bazandu-se pe afirmatiile cercetatorilor,
care au catalogat-o drept cea mai sanatoasa dintre toate. Un studiu
recent insa da peste cap tot ce stiam pana acum
aceasta.
Spre deosebire de carnea de pui din trecut, cea din zilele noastre
sta ceva mai prost la capitolul grasime, se pare. Cantitatea de
lipite pe care o contine este tripla fata de cantitatea de
proteine, iar grasimile bune – Omega 3 – au scazut la mai
mult de jumatate.
Daca inainte carnea de pui era o alternativa mai sanatoasa si mai
ieftina la carnea rosie, in prezent, din cauza modalitatii de
crestere si a aditivilor cu care sunt hranite pasarile, aceasta are
cu 50% mai multa grasime decat in ultimii 30 de ani.
Cantitatile extrem de mici de Omega 3 se explica in primul rand
prin metodele intensive de crestere adoptate la ferme, in vederea
minimalizarii costurilor: mancare ieftina si nediversificata (puii
mananca doar cereale, care au un continut foarte slab in Omega 3),
iar aparitia grasimilor „rele” este cauzata de spatiul mic alocat
miscarii.
In aceste conditii, puii nu mai sunt o sursa de carne bogata in
proteine, ci doar o sursa de
grasimi, sustin cercetatorii.
Ce riscam?
Avand in vedere ca ne bazam pe carnea de pui in ceea ce priveste
nevoile proprii de proteine si Omega 3, pe termen lung riscam sa ne
trezim cu probleme mentale, obezitate, colesterol crescut si boli
de inima.
Risc crescut de contaminare cu Campylobacter
In plus, teste recente efectuate de cercetatorii britanici pe puii
negatiti din magazine au scos la iveala ca acestia sunt infectati
cu Campylobacter jejuni, o bacterie mai periculoasa decat faimoasa
Salmonella. Aceasta traiesc in aparatul digestiv al pasarilor, fara
sa provoace vreo maladie, insa pentru oameni este deosebit de
periculoasa.
In Statele Unite ale Americii sunt inregistrate in fiecare an peste
2 milioane de cazuri ale infectiei cu Campylobacter, iar bacteria
este acum cauza principala a gastroenteritei bacteriene. Ea este
foarte frecventa la copiii cu varsta de pana la doi ani si de multe
ori poate cauza si moartea.
Citeste si Convinge-l sa manance
sanatos!