Majoritatea oamenilor știu că o dietă nesănătoasă, în special una bogată în zahăr, poate crește riscul de a dezvolta diabet. Cu toate astea, legătura dintre carnea roșie și diabetul de tip 2 nu este la fel de bine cunoscută.
Un articol publicat în The Lancet în septembrie a evidențiat această legătură, utilizând date din America, regiunea Mediteraneană, Europa, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest. Studiul recent, care a implicat aproape 2 milioane de participanți, a constatat că un consum ridicat de carne roșie neprocesată, cum ar fi carnea de vită, miel și porc, precum și de carne procesată, cum ar fi baconul, salamul și chorizo, a crescut incidența diabetului de tip 2, a explicat Gulshanara Begum, lector principal în nutriție și științe ale exercițiilor fizice la Universitatea Westminster.
În diabetul de tip 2, din cauza lipsei de insulină sau a incapacității corpului de a utiliza insulina, nivelul glucozei din sânge ajunge la valori ridicate, cauzând simptome precum setea extremă, nevoia crescută de a urina și senzația de oboseală. Problemele de sănătate pe termen lung includ leziuni nervoase, probleme ale picioarelor și boli de inimă.
Gulshanara a declarat pentru The Conversation că: „Mecanismele care leagă consumul de carne roșie de diabetul de tip 2 nu sunt clare. Acestea ar putea avea legătură cu funcționarea pancreasului, sensibilitatea la insulină sau o combinație a celor două. Carnea roșie are un conținut ridicat de grăsimi saturate și un conținut scăzut de grăsimi polinesaturate, ceea ce ar putea perturba sensibilitatea la insulină”.
„Cercetările au arătat, de asemenea, că un aport ridicat de proteine din surse animale (comparativ cu sursele vegetariene) poate crește riscul de diabet de tip 2, posibil din cauza nivelurilor ridicate de aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA) din proteinele animale”.
Un alt mecanism potențial implică microbii din intestinul nostru. Modul în care gătim carnea poate contribui, de asemenea, la problemă. Prepararea cărnii la temperaturi ridicate, cum ar fi grătarul sau prăjirea, poate produce compuși nocivi numiți „produse finale de glicație avansată”.
Acești compuși pot deteriora celulele, iar consumul excesiv de fier pe termen lung poate crește riscul de diabet de tip 2.
„În Marea Britanie, oamenilor li se recomandă să consume maximum 70g (greutate gătită) de carne roșie pe zi și să evite carnea procesată”, a spus Gulshanara.
Ea a adăugat că „Ori de câte ori este posibil, încercați să consumați legume bogate în fibre împreună cu carnea roșie. Se pot face pași mici pentru a reduce consumul de carne roșie, alegând porții mai mici sau o zi pe săptămână fără carne (de exemplu, lunea fără carne) sau înlocuind o parte (sau toată) carnea din rețete cu pui, pește, fasole, linte sau altele similare”.
„Iar în zilele în care consumați carne roșie, încercați să o fierbeți, să o gătiți la abur sau să o înăbușiți, fiind mai sănătos decât grătarul sau prăjirea”.
Foto: shutterstock