Făcuți piure, la cuptor, fierți sau chiar prăjiți, cartofii sunt minunați sub orice formă i-am consuma. Există însă diferite tipuri de cartofi, dar știi care este cel mai potrivit în funcție de ce alegi? Fiecare tip de cartofi în parte are o textură și compoziție specifice și trebuie să știi cum să îi alegi în funcție de ceea ce-ți propui să gătești, pentru a nu strica rețeta și pentru a te bucura de un gust spectaculos. Așadar, iată ce cartofi pentru ciorbă, piure sau de pus la cuptor să alegi.
Atunci când faci piure îți dorești să obții o textură cremoasă, „cartofii de aur” Yukon Gold sau cartofii Ratte sunt răspunsul pentru o consistență cremoasă și catifelată. Poți folosi mai puțin unt și mai multă smântână de gătit pentru a obține o compoziție aerată.
Cartofii Russet sunt ideali pentru copt sau pentru preparatele la cuptor. Coaja lor este destul de groasă și devine foarte crispy în cuptor. Unde mai pui că se potrivesc perfect cu un topping de bacon, smântână de gătit și brânză.
Dacă vrei să faci cartofi prăjiți acasă poți opta pentru cartofii russet sau Idaho, aceștia își păstrează forma oricât de mult i-ai prăji.
Atunci când ai poftă de hash browns, cu siguranță te gândești la acea textură crispy și delicioasă, iar cartofii russet sunt cei mai potriviți în acest sens. Se prăjesc perfect și, pe lângă asta, sunt și consistenți.
Rețeta tradițională de gnocchi se face cu Yukon Gold. Oferă o aromă cremoasă, dar dacă vrei o textură diferită, poți opta pentru clasicii cartofi russet.
Fie că vorbim de o salată orientală, care conține maioneză, fie că vorbim despre o salată clasică, ușoară, poți folosi atât cartofii roșii, cât și cartofii Yukon gold. Dacă optezi pentru cartofi roșii, aceștia nu se vor mai sfărâma atunci când îi combini cu alte ingrediente.
Dacă vrei să faci o ciorbă poți opta pentru clasicii cartofi albi, dar ai grijă cât îi ții pe foc, să nu îi înmoi prea tare. În schimb, pentru o supă cremă, alege cartofii russet, pentru că se amestecă foarte ușor și oferă cremozitate și echilibru compoziției.