Deși au un gust absolut demențial, cartofii prăjiți cu brânză rasă nu sunt sub nicio formă indicați într-un regim de slăbire.
Această combinație de grăsimi și carbohidrați este dușmanul multor siluete greu încercate. Un deliciu pentru papilele gustative, un supliciu pentru greutatea, dar mai ales sănătatea noastră – acesta este avertismentul medicilor privind consumul frecvent de cartofi prăjiți cu brânză rasă.
O porție din această „trufanda” conține nu mai puțin de 900 de calorii. Separat, lucrurile arată cam așa: în 200 de grame de cartofi prăjiți sunt aproximativ 600 de calorii, provenite atât din cartofi, cât și din ulei. Adăugați aproape 300 de calorii, cât conține o porție de 100 de grame de telemea sărată, și veți ajunge la rezultatul amintit. Deloc puține la număr, deloc ușor de scăpat de ele…
Și dacă ar fi doar caloriile problema, ne-am opri aici. Însă partea și mai proastă e că plăcerea de moment vine cu un cost ridicat: sănătatea noastră.
Abundența de ulei în care sunt prăjiți cartofii și grăsimile saturate din brânză înfundă, la propriu, vasele de sânge cu colesterol. Iar prăjirea cartofilor, bogați în amidon, determină formarea unei substanțe extrem de periculoase, acrilamida, despre care studiile au arătat că poate crește riscul de apariție a tumorilor maligne.
Firește, dacă vă răsfățați rareori cu acest preparat, nu sunteți în pericol. Dar dacă obișnuiți ca o dată la 2-3 zile să aruncați în baie de ulei un kilogram de cartofi, „stropiți” apoi din belșug cu cașcaval sau brânză grasă dată pe răzătoare, arterele voastre vor avea de suferit.
Sfatul medicilor este să încercăm, pe cât posibil, să evităm prăjirea alimentelor în cantități uriașe de ulei. Lucru valabil și în cazul șnițelelor, chiftelelor, alte plăceri gastronomice pe gustul românilor!
Putem opta pentru cartofi la cuptor, stropiți cu zgârcenie cu un strop de ulei, de preferat ulei de măsline. Chiar dacă are aproximativ același număr de calorii precum uleiul de floarea-soarelui, cel de măsline e de preferat pentru că este bogat în acizi grași Omega 3 și antioxidanți care au numeroase beneficii.
Cât privește brânza, consumați sortimente un pic mai dietetice, precum urda, brânza de vaci, mozzarella, feta, brânza de capră. Sau reduceți drastic din porția de telemea foarte grasă, cașcaval sau parmezan. Acestea trebuie folosite doar ca un condiment peste salate sau alte feluri de mâncare. Deci maximum 50 de grame!
Așadar, cumpătare, chiar dacă pofta e mare!