Cartofii, prăjiți, fierți, la cuptor, indiferent de forma în care alegem să-i consumăm, se numără printre cele mai îndrăgite alimente și, de multe ori ne întrebăm cât sunt de sănătoși mai ales dacă îi consumăm cu regularitate.
Un cartof mediu în coajă conține 129 de calorii, 4.6 grame de proteină, 0 grăsimi și 37 de grame de carbohidrați, cu 4 grame de fibre. De asemenea, conține nutrienți precum 30% din necesarul zilnic de vitamina C, potasiu, un mineral care sprijină sistemul nervos și funcțiile inimii, dar și tensiunea arterială. Totodată mai conține și vitamine B, vitamina K, fier, magneziu, zinc, cupru și mangan și mai este bogat și în antioxidanți, inclusiv polifenoli, carotenoizi și flavonoide.
Carbohidrații și nutrienții din cartofi reprezintă o sursă excelentă pentru antrenament. În urma unui studiu din 2019 publicat în Journal of Applied Physiology, cercetătorii au descoperit că piureul de cartofi a ajutat în privința performanțelor sportive.
Datorită conținutului de fibre, cartofii sunt carbohidrați unici care ard natural grăsimea din organism. Similar fibrelor, în momentul în care ajunge în intestinul gros este fermentat, iar astfel se declanșează procesul de ardere a grăsimii.
Cercetările publicate în 2020 în jurnalul Clinical Nutrition au avut ca reper impactul cartofilor și orezului, ca garnituri la mesele de seară și reglarea glicemiei în rândul pacienților cu diabet de tip 2. Fiecare masă conținea 50% carbohidrați, 30% grăsimi și 20% proteine. În urma analizelor de sânge colectate de la voluntari, atât înainte cât și după, cercetătorii au ajuns la concluzia că într-o masă echilibrată cartofii sunt ideali pentru pacienții cu diabet.