Cartofii dulci, ideali pentru diabetici. Ce beneficii au pentru sănătate

Cartofii dulci sunt o sursă ideală de vitamine, fibre, minerale şi fitonutrienţi. Iată de ce sunt alegerea potrivită în dietă!
  • Publicat:
Cartofii dulci, ideali pentru diabetici. Ce beneficii au pentru sănătate
FOTO: 123rf.com / Cartofii dulci, ideali pentru diabetici. Ce beneficii au pentru sănătate

Fie că alegi să foloseşti cartofii dulci într-un preparat super fancy de sărbători sau pur şi simplu ca gustare după un antrenament, ţine cont de faptul că te bucuri de cea mai sănătoasă legumă. Cartofii dulci sunt bogaţi în minerale, fibre, vitamine şi fitonutrienţi, ideali atât pentru minte, cât şi pentru corp. În plus, sunt super simplu de gătit şi pot fi integraţi în numeroase preparate!

Cartofii dulci: valori nutriţionale

1 cartof dulce de dimensiune medie conţine:

  • 112 calorii
  • 26g carbohidraţi (8% din necesarul zilnic)
  • 2g proteină
  • 0g grăsimi
  • 0g grăsimi saturate
  • 4g fibre (15% din necesarul zilnic)
  • 5g zahăr
  • 438mg potasiu (12% din necesarul zilnic)
  • 32mg magneziu (8% din necesarul zilnic)
  • 39mg calciu (3% din necesarul zilnic)
  • 0.8mg fier (3% din necesarul zilnic)
  • 61mg fosfor
  • 3mg vitamina C (5% din necesarul zilnic)
  • 0.3mg vitamina B6 (15% din necesarul zilnic)

Beneficiile pentru sănătate ale cartofilor dulci

Există un motiv bine întemeiat pentru care cartoful dulce se regăseşte în numeroase salate. În urma consumului de cartofi dulci beneficiezi de:

  • O vedere sănătoasă: Vitamina A ajută la menţinerea vederii
  • Imunitate crescută: Vitamina A vine în ajutorul anumitor funcţii ale corpului precum comunicarea celulară, creşterea şi diferenţierea.
  • O minte ascuţită: Vitamina B6 este o coenzimă esenţială în dezvoltarea cognitivă.
  • O inimă mai puternică: Atât potasiu, cât şi magneziu sunt implicate în susţinerea presiunii arteriale.
  • Scade colesterolul LDL: Fibrele ajută la reducerea riscului colesterolului ”rău”, dar şi a riscului apariţiei bolilor de inimă, obezităţii şi diabetului de tip 2.

Cartofi dulci versus cartofi albi

În timp ce cartofii dulci au o cantitate semnificativă de vitamina A şi fibre, cartofii albi câştigă teren atunci când vorbim de conţinut de potasiu şi Vitamina C. Ambele variante sunt dense în nutrienţi.

Conţin cartofii dulci prea mult zahăr?

Cartofii dulci conţin zahăr natural şi nu zahăr adăugat şi nicidecum în cantgităţi mari. Mai mult, cercetările arată că pot fi un excelent înlocuitor în dieta pentru diabetici. Este greşit să credem că diabeticii trebuie să evite toţi carbohidraţii. Contează foarte mult tipul de carbohidraţi şi mai ales cum este consumat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult