Cartofii în diabet. Ce trebuie să știe pacienții cu diabet despre consumul de cartofi

Multe persoane se confruntă cu diabet, iar pacienții cu această afecțiune probabil se întreabă dacă pot mânca sau nu cartofi. Așadar, iată cum stă situația cu cartofii în diabet.
  • Publicat:
Cartofii în diabet. Ce trebuie să știe pacienții cu diabet despre consumul de cartofi
Foto: envato

Cartofii se numără printre cele mai populare legume consumate la nivel global, una dintre metodele comune de preparare fiind prin prăjire. Din păcate, multe persoane se confruntă cu diabet, iar pacienții cu această afecțiune probabil se întreabă dacă pot mânca sau nu cartofi. Așadar, iată cum stă situația cu cartofii în diabet.

Pentru a vedea dacă pacienții cu diabet pot consuma cartofi, trebuie să înțelegem ce impact au asupra glicemiei.

Cartofii: valori nutriționale

Cartofii sunt accesibili oricărui buget, extrem de versatili și pot fi consumați în numeroase moduri, de la cartofi prăjiți, la piure de cartofi, până la supe cremoase sau alături de bacon. Un cartof mediu cu coajă conține:

  • 168 calorii
  • 4 grame proteină
  • 0.2 grame grăsimi
  • 39 grame carbohidrați
  • 3 grame fibre
  • 1.83 mg fier (10% din necesarul zilnic recomandat (NZR))
  • 888 mg potasiu (34% NZR)
  • 12 mg vitamina C (16% NZR)

Cum afectează cartofii glicemia?

Pacienții cu diabet nu pot absorbi toți carbohidrații pe care îi consumă, iar asta duce la creșterea glicemiei. În cazul celor fără diabet, atunci când glicemia crește, pancreasul este semnalat să elimine insulină, iar astfel celulele din organism folosesc glicemia ca energie.

În cazul unui diabetic, celulele sunt rezistente la insulină, ceea ce înseamnă că glicemia rămâne în sânge. În timp, aceasta poate deteriora vasele de sânge și poate produce probleme de sănătate serioase precum boli cardiovasculare, pierderea vederii sau chiar boli de rinichi.

Cartofii sunt carbohidrați complecși, ceea ce înseamnă că au mai mulți nutrienți și mai multe fibre care se digeră mai greu față de carbohidrații simpli.

Pacienții cu diabet pot consuma cartofi?

Cartofii fac parte dintr-o dietă prietenoasă diabeticilor, dar este important de reținut că cel mai mult contează modul în care îi consumi și porția pe care o consumi.

În primul rând, farfuria ta trebuie să fie echilibrată și să conțină proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Pacienții cu diabet trebuie să consume cartofii alături de o sursă de proteină precum carne, pește sau leguminoase și grăsimi sănătoase ca avocado sau ulei de măsline. De exemplu, poți încerca cartofii la cuptor cu legume și carne tocată de vită sau cartofi dulci cu somon și brânză feta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult