Cartofii îți distrug pancreasul și cresc glicemia. Cu ce să îi înlocuiești: „Sunt plini de nutrienți”

  • Publicat:
Cartofii îți distrug pancreasul și cresc glicemia. Cu ce să îi înlocuiești:
Sursa foto: shutterstock

Cartofii sunt aliment de bază în alimentația românilor, însă consumul lor îți pot distruge pancreasul, crește glicemia și adăuga kilograme nedorite. Iată cu ce să îi înlocuiești!

Cartoful dulce, un superaliment ideal în alimentație

Onco-nutriționistul Marius Văduva a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN care este cel mai bun înlocuitor al cartofului.

Potrivit acestuia, carbohidrații nu ar trebui consumați în exces, iar cartofii ar trebui înlocuiți cu alte alimente mai sănătoase.

”Ar trebui să renunțăm cât putem de mult, la tot ce înseamnă carbohidrați în exces… Iar cartofii sunt pe primul plan. Datorită amidonului din cartoful alb, fiindcă avem posibilitatea să mâncăm cartof dulce, care are un indice glicemic aproape la jumătate cât cartoful normal, pare că are un indice glicemic mare deoarece i se spune că este dulce, dar este bun pentru sănătate și pentru pancreas față de cartoful normal”, a spus Marius Văduva.

Recomandaţi bolnavilor de diabet, dar şi celor care vor să se ferească de acest diagnostic – cartofii dulci au un indice glicemic scăzut, iar cercetările arată că pot reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei şi apariţia sindromului de insulino-rezistenţă.

Pulpa portocalie conţine carbohidraţi complecşi, care sunt transformaţi de organism mult mai lent decât cei din cartofii albi, prevenind creşterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge.

”Gândiți-vă că un cartof mov sau un cartof dulce este plin de nutrienți iar cartoful normal, cel mai plin de amidon, pe care îl mâncăm toți, dacă îl mănânci de trei ori pe săptămână, întrebarea este când vei face diabet, nu dacă. Este suficient să mănânci doar de trei ori pe săptămână ca să faci diabet” a mai adaugat specialistul in nutritie.

Cartoful dulce este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conţine antioxidanţi, vitamine, minerale şi fibre, astfel că ajută la protejarea inimii şi a arterelor. În plus, este un aliment fără grăsimi saturate şi colesterol, care în cantităţi mari pot provoca ateroscleroză.

De asemenea, cartoful dulce este o sursă importantă de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant care dă culoare acestei legume atât de versatile.

Citeşte şi: Cartoful dulce versus cartoful clasic: beneficii pentru sănătate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult